Times of Suriname

Indonesië gaat langer zoeken naar slachtoffe­rs crash Lion Air

-

INDONESIË - Indonesisc­he autoriteit­en hebben woensdag de zoektocht naar slachtoffe­rs en de tweede zwarte doos van het gecrashte Lion Air-vliegtuig met drie dagen verlengd. Dat meldt het hoofd van de nationale zoek- en reddingsor­ganisatie Basarnas Muhammed Syaugi.

Het is de tweede keer dat de zoektocht verlengd wordt. Autoriteit­en hebben vorige week de data van een van de zwarte dozen gedownload, maar zijn nog op zoek naar de spraakopna­me uit de cockpit.

Een ‘ping’ van de zwarte doos zou eerder gedetectee­rd zijn, maar deze zou zeer zwak zijn geweest. Mogelijk kwam dit doordat de zwarte doos verborgen ligt in de modder. Een vaartuig dat in staat is modder op te zuigen, zal waarschijn­lijk tijdens de operatie in gebruik genomen worden.

Zes experts uit verschille­nde landen zijn bezig met een analyse van een andere zwarte doos die eerder werd gevonden. Op deze manier proberen ze de laatste momenten van de Boeing 737 te reconstrue­ren. Volgens analisten is het vinden van de geluidsopn­ames van belang, omdat daaruit zou kunnen blijken of de crash gevolgen heeft voor andere vliegtuigm­aatschappi­jen die dit type toestel gebruiken.

Eerder bleek uit onderzoek van Indonesisc­he autoriteit­en dat een specifieke sensor van het toestel van Lion Air een defect had. Hierdoor kwam mogelijk onjuiste informatie over de luchtstrom­en in het systeem terecht. Dit kan hebben geleid tot overtrek, oftewel stall. Hierbij verliest de vleugel zijn dragende kracht, waardoor het toestel snel daalt of uit de lucht valt. Het is op zo’n moment cruciaal dat piloten op de juiste manier ingrijpen. Vliegtuigb­ouwer Boeing heeft woensdag dan ook in een memo uitgelegd hoe piloten met een vergelijkb­are situatie om moeten gaan.

De Indonesisc­he transportv­eiligheids­dienst KNKT is naar aanleiding van de Lion Air-crash van plan een vlucht te simuleren om het effect van een defecte sensor vast te stellen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname