Times of Suriname

Geen signalen voor Super League

-

VOETBAL - Via Football Leaks kwam vorige week naar buiten dat Europese topclubs opnieuw nadenken over een Super League. Al decennia brainstorm­en de rijkste clubs over een nieuwe internatio­nale competitie, maar in de praktijk bleven ze altijd trouw aan de UEFA. Nu zou er een concreet plan liggen voor een liga buiten de UEFA om met Real Madrid als grootste aandeelhou­der. “Dat was voor mij echt nieuw”, reageert KNVB-voorzitter en UEFAbestuu­rder Michael van Praag. “Ik weet wel dat er in 2016 druk is gezet.” Destijds was de UEFA bezig met de ticket- en geldverdel­ing voor de Champions Leaguecycl­us 2018-2021. “De Super League is toen gebruikt als drukmiddel. De clubs zijn verzameld in de ECA, de European Club Associatio­n. We hebben namens de ECA destijds gesproken met Karl-Heinz Rummenigge en Andrea Agnelli. Zij vertelden over plannen om een eigen competitie te beginnen. Ik had het idee dat Real Madrid echt de havik was. Ook clubs als Juventus, Paris SaintGerma­in en Bayern München waren wel geïnteress­eerd in een toernooi dat dan als vervanging zou dienen voor de Champions League.”

“De eigen nationale competitie verlaten, is volgens mij nooit de bedoeling geweest. Rummenigge heeft altijd gezegd dat Bayern nooit uit de Bundesliga zal stappen. Gevolg van die gesprekken destijds was dat de toplanden meer clubs mochten gaan leveren aan de Champions League en er zijn verschille­nde aftraptijd­en ingevoerd. Daardoor is de prijzenpot flink gegroeid.’

Nu zouden de clubs opnieuw een coup beramen om zich in 2021 los te breken. In dat jaar eindigt ook de huidige cyclus met afspraken over de ticket- en geldverdel­ing in de Champions League. Van Praag: “Wij hebben geen signalen dat clubs nu bezig zijn met een Super League. De ECA heeft tegenwoord­ig twee plaatsen met stemrecht in het bestuur van de UEFA. Daardoor kunnen zij nu niet achter de rug om van de UEFA van alles bedisselen. Het zou mij verbazen als die plannen concreet zijn.”

(VI)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname