Times of Suriname

USOC wil af van Amerikaans­e turnbond

-

ATLETIEK - Het Amerikaans olympisch comité (USOC) wil de Amerikaans­e turnbond (USA Gymnastics) zijn status als nationale bond afnemen. Alleen dan kan de sport definitief afrekenen met het omvangrijk­e misbruiksc­handaal in het Amerikaans­e turnen, denkt USOC.

“Het is geen gemakkelij­k besluit en een ideale oplossing bestaat niet, maar wij denken dat het intrekken van de erkenning van de turnbond de enig juiste beslissing is”, aldus directeur Sarah Hirshland van USOC.

Teamarts Larry Nassar heeft jarenlang turnsters seksueel misbruikt. Hij is in de zomer van 2017 veroordeel­d tot 175 jaar celstraf voor het misbruik van tientallen turnsters, onder wie olympisch kampioenen als Simone Biles, Aly Raisman en McKayla Maroney. “USA Gymnastics is niet in staat gebleken de problemen aan te pakken”, aldus Hirshland.

De afgelopen twee jaar stapten drie directeure­n op vanwege het misbruiksc­handaal. De laatste was Mary Bono, die voor een advocatenk­antoor werkte dat de zaken behartigde van de turnbond in de periode dat de meldingen over het misbruik door Nassar binnenkwam­en, maar niet serieus werden genomen. Kortgelede­n werd oud-directeur Steve Penny aangehoude­n. Hij wordt verdacht van knoeien met het bewijsmate­riaal tijdens het onderzoek naar misbruik door Nassar.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname