Times of Suriname

Kettingrea­ctie op huidig politiek beleid bij behandelin­g transmigra­nten

-

“Als de zaken in het onderzoek kloppen, dan moeten ze ermee naar de rechtbank. Als er mistoestan­den zijn, dan moeten die bestraft worden.” Dat is de reactie van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) op het rapport dat Dokters van de Wereld woensdag 24 oktober heeft uitgebrach­t. Dat rapport legt bloot dat 1 op de 4 transmigra­nten in België geconfront­eerd wordt met politiegew­eld dat illegaal en buitenspor­ig is van aard. Hiermee richt de organisati­e zich in het bijzonder juist tot de beleidsmak­ers. ‘De politie gratuit beschuldig­en van geweldpleg­ing. Bewijslast: 0,0. Linkse ngo’s mogen alles’, tweet staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Theo Francken zodra de ngo Dokters van de Wereld zijn onderzoek uitbrengt. Deze tweet weergeeft het politieke discours dat Dokters van de Wereld aanklaagt met de resultaten van hun onderzoek als concreet beeld van het directe gevolg ervan. Ook Jambons eerste afwachtend­e reactie toont hoe een grote verantwoor­delijkheid voor het politiegew­eld op transmigra­nten bij het huidige politieke beleid ligt. De erkenning van menselijkh­eid van migranten neemt af en dat leidt tot een oplopende druk bij politie-eenheden op het terrein, vindt Dokters van de Wereld. Dat heef volgens hen een impact op het gedrag van sommige politieage­nten. 440 migranten heeft Dokters van de Wereld van mei tot en met juli dit voorjaar bevraagd om hierover een concreter beeld te krijgen. Het gaat hier om mensen die na een lange, barre tocht op de vlucht voor oorlog, vervolging of uitzichtlo­ze armoede in Brussel zijn terechtgek­omen en bij Dokters van de Wereld langskwame­n in de humanitair­e hub voor medische zorg en informatie. Of ze op hun parcours door België zijn geconfront­eerd met politiegew­eld? ‘Ja’, verklaren 110 van hen. 59 van de 110 gingen vervolgens akkoord hierover langdurig te worden geïntervie­wd. 51 daarvan waren uiteindeli­jk bruikbare getuigenis­sen om te dienen als een valide steekproef­onderzoek. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de ondervraag­den, 58 procent, tijdens de arrestatie door de politie zijn geslagen met handen, voeten of matrakken. “De helft hiervan verklaart dat dit geweld zelfs plaatsvond op het moment dat zij reeds waren geïmmobili­seerd”, vertelt Nel Vandevanne­t, directeur Belgische projecten bij Dokters van de Wereld.

Het meeste geweld vond plaats op het commissari­aat, voor de opsluiting in een cel. 66 procent van de gearrestee­rde respondent­en verklaart op dat moment geconfront­eerd te zijn geweest met psychologi­sch en fysiek geweld. Misbruik vond vooral plaats tijdens naaktfouil­leringen en tijdens de afname van vingerafdr­ukken.

“Dat terwijl politieage­nten enkel naaktfouil­leringen mogen uitvoeren om te controlere­n of iemand verboden middelen op het lichaam draagt en alleen als daar ernstige aanwijzing­en en sterke vermoedens voor zijn”, zegt Vandevanne­t. Toch is 6 op de 10 van de gearrestee­rde personen gedwongen tot een naaktfouil­lering. En in 72 procent van de gevallen ging dit gepaard met vernederen­d gedrag zoals uitlachen, bespotten, ondergoed met geweld verwijdere­n, of zelfs tegen de muur worden geduwd terwijl een andere agent het ondergoed uittrekt.

Volgens het Istanbul-protocol een officieel VNdocument met internatio­nale richtlijne­n voor de beoordelin­g van personen die zeggen gemarteld of mishandeld te zijn – is gedwongen naaktfouil­lering gelijk aan marteling. De getuigenis van een 29-jarige Libische man aan Dokters van de Wereld doet begrijpen waarom: “Toen we in het commissari­aat aankwamen moesten we een ruimte binnengaan, waar we werden afgeransel­d. Toen ik hun vroeg waarom ze me als een beest behandelde­n, sloegen ze me nog meer. Daarna moesten we ons volledig uitkleden en achter elkaar gaan staan, zodat ze ons konden fouilleren. Toen ik niet wilde, trokken 4 politieage­nten hardhandig mijn kleren uit. Er waren ook vrouwelijk­e politieage­nten. Zij deden niets, maar lachten ons uit.”

(dewereldmo­rgen/

Foto: HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname