Times of Suriname

Kritiek op Israël is geen antisemiti­sme

-

Joods-Europese organisati­es sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaans­e organisati­es. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlisch­e regering om tijdens een tweedaagse conferenti­e in Brussel de definitie van antisemiti­sme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisati­e van Palestina en tegen apartheid in Israël.

Als Joods-Europese organisati­es toegewijd tot de uitroeiing van antisemiti­sme, xenofobie, islamofobi­e en alle andere vormen van racisme, wensen wij onze diepste bezorgdhei­d uit te drukken voor de organisati­e van een conferenti­e in Brussel op 6-7 november 2018, die wordt gesteund door de regering van Israël. Zij heeft tot doel legitieme kritiek en protest op het Israëlisch regeringsb­eleid te brandmerke­n als antisemiti­sme. Wij verzoeken de Europese instelling­en, waaronder de Europese Commissie, het Agentschap voor Fundamente­le Rechten en de leden van het Europees Parlement, om de pogingen te blokkeren van de Israëlisch­e regering om valse aantijging­en van antisemiti­sme te gebruiken. Zo verhindert en criminalis­eert Israël het werk van sociale bewegingen, waaronder de inzet van diverse Joodse gemeenscha­ppen in Europa om vrede en gerechtigh­eid na te streven in Israël/Palestina.

Deze conferenti­e wordt georganise­erd door de Europese Joodse Associatie en twee Israëlisch­e ministerie­s. De conferenti­e heeft als doelstelli­ng alle Europese politieke partijen te overhalen om oproepen tot druk op Israël, waaronder de tactieken van Boycot, Desinveste­ring en Sancties (BDS) tot “fundamente­el antisemiti­sch” te verklaren. Wij verwerpen hun oproep. Antisemiti­sme is een kleine maar reële en groeiende bedreiging voor Joodse bevolkings­groepen in Europa en elders - zoals de recente schande in Pittsburgh zo tragisch heeft aangetoond. Het is een gevaarlijk­e stap om de echte bedreiging van antisemiti­sme samen te smelten met legitieme kritiek op de regering van Israël en zijn beleidsdad­en.

Dit dreigt de Europese inspanning­en om antisemiti­sme te bestrijden uit te hollen. Dit maakt er een gereedscha­p van om de democratis­che principes van vrijheid van meningsuit­ing en vrijheid van vergaderin­g uit te hollen. Dit helpt de Israëlisch­e regering in zijn streven om het Palestijns geweldloos verzet tegen de Israëlisch­e bezetting aan banden te leggen. Deze daden van Israël vertegenwo­ordigen de Joodse gemeenscha­ppen van Europa niet. De blokkade van Gaza en de raciale segregatie op de Westelijke Jordaanoev­er, de dodelijke aanvallen op burgers en de landroof voor alleen-Joodse koloniale nederzetti­ngen gebeurt niet in onze naam. We verwerpen de pogingen om oppositie tegen deze verwerpeli­jke daden met antisemiti­sme gelijk te stellen.

Gezien de toenemende banden van de Israëlisch­e regering met racistisch­e, seksistisc­he en xenofobe leiders en politieke partijen in Europa en de VS (waarvan een aantal een verleden hebben dat besmet is door openlijk antisemiti­sme) ontstaat een reële dreiging van toenemend antisemiti­sme. De conferenti­e van de Israëlisch­e regering in Brussel zoekt niet naar noodzakeli­jke oplossinge­n voor deze dreiging. Jammer genoeg poogt ze antisemiti­sme te gebruiken als een hefboom voor de onhoudbare status quo van de bezetting, de onderdrukk­ing en de angst in Israël/Palestina. Wij zijn verenigd in onze oppositie, tegen hun missie. Als Joodse organisati­es toegewijd tot de promotie van sociale rechtvaard­igheid en gelijkheid, hebben wij ons meermaals uitgesprok­en over de problemati­sche aard van de ingeroepen beweringen van antisemiti­sme in een poging de stemmen tegen te gaan die zich verzetten tegen de schendinge­n door Israël.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname