Times of Suriname

Franco, de doorn in het oog van Sánchez

-

Bijna 40 jaar lang hield hij Spanje in een stevige wurggreep. Samen met bijna 34.000 gesneuveld­e soldaten van de Spaanse burgeroorl­og (1936-1939) ligt hij begraven in de Vallei der Gevallenen, bij Madrid. Dictator Francisco Franco die als kind door zijn autoritair­e vader werd misprezen en afgekeurd werd door de Spaanse marine, was vastbeslot­en om zijn plaats in de Spaanse geschieden­is te veroveren. In Spanje is hij vertig jaar na zijn dood opnieuw voorpagina­nieuws én een doorn in het oog van de regering van de socialist Pedro Sánchez.

Franco ligt niet alleen begraven tussen de doden van zijn eigen rebellenle­ger, maar gaf de opdracht om duizenden republikei­nse gesneuveld­e strijders op te graven om die vervolgens in zijn dodenvalle­i bij te zetten. Dat gebeurde zonder de toestemmin­g van familieled­en want de overwonnen­en hadden niet te kiezen. De Spaanse regering vindt dat de slachtoffe­rs van een staatsgree­p niet thuishoren naast het graf van hun kwelgeest. De enige die niet tijdens de burgeroorl­og stierf, was Franco. Door hem weg te halen kan de Vallei der Gevallenen ooit een verzoening­splek worden. Dat is tenminste het plan. Het is een moedige beslissing want geen enkele socialisti­sche premier, noch José Luis Zapatero, noch Felipe González overwoog ooit om zoiets te doen.

Sinds het Spaanse parlement in augustus instemde met de plannen om de stoffelijk­e resten van de dictator uit de Vallei der Gevallenen te verhuizen, wordt de lugubere plek opnieuw druk bezocht door rechtsextr­emisten die er zonder schroom de fascistisc­he groet komen brengen: “Arriba Espãna, viva Franco!” In 2018 heeft de “Caudillo” nog heel wat aanhangers. De verhuis van Franco moest het symbool worden van politieke veranderin­g in Spanje. Premier Sánchez beloofde eerst dat de operatie nog tijdens de zomer in kannen en kruiken zou zijn. Maar de plannen van zijn regering stuiten op hevige reacties van zijn nabestaand­en en aanhangers. De familie van de dictator wou eerst niets weten van een eventuele verhuis maar kwam daarna met een voorstel.

Ze gaf haar toestemmin­g voor de herbegrafe­nis, op voorwaarde dat Franco een nieuwe rustplaats zou krijgen in de Almudena kathedraal in Madrid, pal naast het Koninklijk Paleis. Het nieuwe bedevaarts­oord van extreemrec­hts zou zo in het toeristisc­he hart van Madrid komen te liggen. Bovendien eisen de nabestaand­en dat Franco met een militaire ceremonie herbegrave­n zou worden. Want - zo redeneren ze - daar heeft hij als generaal recht op. Wat een snelle verhuis moest worden, is een nachtmerri­e voor de regering geworden die geschrokke­n is van de recente neofranqui­stische revival. De Spaanse conservati­even van de Partido Popular die nu in de oppositie zitten, zijn in hun nopjes met de hele heisa. Vooral toen vicepremie­r Carmen Calvo vorige week, na afloop van een ministerra­ad duidelijk maakte dat de familie van de dictator haar wil niet zal opdringen.

Bij de conservati­even wordt de regering Sánchez nu gebrandmer­kt als “een rode dictatuur, net zoals in Venezuela”. Een ander veel gehoorde reactie is dat “het schandalig is dat de familie van Franco verhinderd wordt om zelf te kiezen waar hij herbegrave­n zal worden.” Die reacties herinneren de Spanjaarde­n nogmaals aan dat het Spaanse fascisme zelfs na de dood van Franco verder is blijven leven. Toch gaat de regering bijzonder voorzichti­g te werk. Zo reisde Carmen Calvo onlangs nog naar Rome om het Vaticaan te vragen om te bemiddelen. Na een vergaderin­g van Calvo met de nummer 2 van de Paus, Pietro Parolin, kreeg de minister niet de samenwerki­ng waar ze op hoopte. Ze verzekerde dat een “compromis” bereikt werd en dat er gezocht werd naar “oplossinge­n” om te verhindere­n dat Franco in de Almudena kathedraal terecht zou komen. (dewereldmo­rgen/Foto:

Reuters)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname