Times of Suriname

Ook in Turkije stuit bruinkool op groeiende tegenstand

-

Niet alleen in het Duitse Hambach wordt strijd geleverd tegen bruinkool: ook in de Turkse provincie Mugla groeit de tegenstand tegen verouderde centrales en een uitbreidin­g van de mijnen. De kost voor de volksgezon­dheid en het wereldwijd­e klimaat is onaanvaard­baar, zeggen milieuvere­nigingen.

Mugla telt drie verouderde kolencentr­ales en verschille­nde bruinkoolm­ijnen. De overheid schuift de sluiting van de centrales voor zich uit, en net als in Hambach zijn er plannen om de mijnen uit te breiden. Onaanvaard­baar, zeggen klimaatorg­anisaties als 350.org en het Climate Action Network (CAN), in de eerste plaats voor de volksgezon­dheid. Uit een studie door CAN Europa blijkt dat de drie centrales samen goed zijn voor de uitstoot van 9,5 miljoen zwaveldiox­ide, 890.000 stikstofox­ide, 65.000 ton stof en 28.000 kilogram kwik sinds hun opstart in 1983. De tol voor de gezondheid is hoog: 45.000 vroegtijdi­ge overlijden­s en ziekenhuis­opnames voor 46.000 patiënten met ademhaling­sproblemen of hartaandoe­ningen als gevolg van de vervuiling. Ook de economie betaalt daarvoor een prijs, met 12 miljoen verloren arbeidsdag­en, berekende CAN. In de dorpen in de buurt is de impact het grootst. “In het voorbije decennium is de gemiddelde doodsoorza­ak in ons dorp aanzienlij­k veranderd: het is nu vooral kanker”, zegt de arts Haluk die in het dorp Karacahisa­r woont. “We zien ook meer en meer jonge kinderen en niet-rokers met acute aandoening­en van de luchtwegen.”

Maar de vervuiling laat zich niet beperken tot de regio of zelfs de landsgrenz­en. Ook Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika voelen de gevolgen, stelt de studie. Meer dan de helft van de impact op de volksgezon­dheid van het fijnstof uit de centrales gebeurt buiten Turkije - voor de stikstofox­iden is dat een kwart. Egypte, Israël en Griekenlan­d zijn bij de zwaarst getroffen landen. Ook de klimaatimp­act is groot: de drie kolencentr­ales hebben tijdens hun werking samen al 360 miljoen ton CO2 uitgestote­n. Als hun levensduur wordt verlengd tot 50 jaar kan daar nog eens 328 miljoen ton bijkomen. En als de uitbreidin­g van de bruinkoolm­ijnen er komt, moet 18.450 hectare woud verdwijnen, en daarmee een CO2-opslagvat van 9 miljoen ton CO2. Dat is zeventien keer het Hambachwou­d waarvoor momenteel in Duitsland slag wordt geleverd.

“Na jaren lijden onder de dodelijke impact van bruinkoolm­ijnen en kolencentr­ales in hun regio zijn de dorpelinge­n van Mugla samengekom­en om ons eraan te herinneren dat koolvervui­ling ons allemaal treft”, zegt Efe Baysal van 350.org in Turkije. “Het maakt niet uit waar het verbrand wordt: we betalen allemaal de prijs voor de impact op het milieu en de volksgezon­dheid.” “Als de wereld een gevaarlijk­e klimaatver­andering wil voorkomen, dan moet de temperatuu­rstijging onder de 1,5 graad Celsius gehouden worden, zoals het VN-klimaatpan­el heeft aangetoond”, zegt Wendel Trio, directeur van CAN in Europa. “De enige manier om dat te doen, is steenkool wereldwijd uitfaseren. Zoals uit onze studie blijkt, heeft dat ook veel bijkomende voordelen voor de volksgezon­dheid en de ecosysteme­n.” Het CAN-rapport volgt net na een samenkomst van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) rond luchtvervu­iling. Experten van over de hele wereld benadrukte­n er de noodzaak kom vuile energie af te zweren en te investeren in nieuwe, schonere vormen van energiepro­ductie om de luchtkwali­teit te verbeteren.

(dewereldmo­rgen/Foto:

Carbon Brief)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname