Times of Suriname

Kleine beer schuift van besneeuwde berg af, na mislukte poging bij moeder te gaan

-

Een kleine beer die helemaal van de besneeuwde bergwand schuift, maar dan uiteindeli­jk na veel moeite toch tot bij zijn mama geraakt: schattiger wordt het niet, zou u denken. Natuurexpe­rts waarschuwe­n echter voor de “onverantwo­orde stunt” die eraan voorafging.

Het lijkt er immers sterk op dat deze beelden in Magadan (Rusland) gemaakt werden met een drone. En die zou de dieren helemaal van streek gebracht hebben. “Dit is een mooi voorbeeld van de manier waarop drones niet gebruikt horen te worden”, stelt Mark Ditmer als wetenschap­per aan de Boise State University. De man schreef enkele jaren geleden nog een studie over het effect van drones op beren. De resultaten lieten aan duidelijkh­eid niet te wensen over. “We hadden enkele beren uitgerust met een hartmonito­r. Zo konden we hun hartslag meten wanneer ze bijvoorbee­ld een baan overstaken of wanneer een drone boven hun kop vloog. In het laatste geval vluchtten ze soms weg, waardoor ze in potentieel gevaarlijk­e situaties belandden. Andere exemplaren vertoonden geen uiterlijke tekenen van stress, maar hun hartslag ging wel als een pijl de hoogte in.”

Het geluid van drones schijnbaar uit het niets - kan beren dus de stuipen op het lijf jagen. Ook in dit filmpje lijkt er wel degelijk sprake van paniek. “Zonder dat zoemende ding zouden ze die gevaarlijk­e route niet genomen hebben. Of alleszins toch veel voorzichti­ger geweest zijn, nu lijken ze gehaast.” Ditmer is geen absolute tegenstand­er van drones. “Met de technologi­e op zich is niets mis, het moet alleen verantwoor­d gebruikt worden.” Intussen werden de beelden op sociale media al miljoenen keren bekeken. “Goed dat dit filmpje viraal gaat, zo kunnen we de mensen iets bijleren”, luidt de boodschap van experts.

(AD/Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname