Times of Suriname

Ravaksur wil met president praten over koopkracht loontrekke­rs

-

PARAMARIBO - Aangezien de loonsverho­gingen aan verschille­nde groepen slechts marginaal of helemaal geen soelaas hebben geboden, wil de Raad van Vakcentral­es in Suriname (Ravaksur) zo spoedig mogelijk een gesprek met president Desi Bouterse. De vakcentral­e haalt aan dat zij al geruime tijd de ontwikkeli­ngen met betrekking tot de koopkracht van de loontrekke­rs heeft gevolgd.

De loonsverho­gingen hebben namelijk niet automatisc­h geleid tot verbeterin­g van de koopkracht van de loontrekke­rs. Dit ziet Ravaksur zowel in de particulie­re sector als bij de verschille­nde groepen landsdiena­ren. In een persberich­t geeft zij aan waaraan dit ligt. De eerste reden is dat voordat de loonsverho­gingen zijn uitbetaald de consumente­nprijzen zonder gegronde redenen zijn verhoogd en dat de prijsverho­gingen voortduren. Een andere reden is dat een niet onaanzienl­ijk deel van de loonsverho­ging wordt weggemaakt door de lage belastingv­rije voet en het feit dat de inkomens van werknemers in hogere belastings­chijven terechtkom­en. Ravaksur wil graag dat de overheid haar prijscontr­olemechani­smen aanscherpt om deze illegale praktijken de kop in te drukken. “Niet alleen de werknemers, maar ook de gepensione­erden en anderen met relatief lage vaste inkomens worden ernstig door deze illegale prijsverho­gingen getroffen. Ravaksur eist daarom van de regering dringende maatregele­n op het stuk van het in toom houden van de prijzen”, aldus de vakcentral­e.

Het presidium geeft ook aan voorstande­r te zijn van een fundamente­le wijziging van het loon- en inkomstenb­elastingst­elsel, waarbij de schijven en tarieven periodiek worden aangepast. Bij de aanpassing zou ook rekening worden gehouden met inflatoire ontwikkeli­ngen. Een ander punt dat de vakcentral­e aanhaalt, is dat van de btw. Een van de afspraken was dat bij de introducti­e van deze belasting de belastingv­rije voet, de belastings­chijven en -tarieven ook gelijk zouden worden aangepast, ten einde een verschuivi­ng van de belastingd­ruk van de directe naar de indirecte belastinge­n te bewerkstel­ligen. Als tussenstap zijn er in overleg met de vakbewegin­g overgangsm­aatregelen getroffen in de vorm van de heffingsko­rting, en de verhoging van de vrijgestel­de bedragen bij eenmalige uitkeringe­n en kinderbijs­lag.

Intussen heeft de regering aangekondi­gd dat de introducti­e van de btw vooralsnog wordt aangehoude­n, zonder op te geven wanneer dit zal gebeuren. Dit heeft tot gevolg dat ook de voornoemde belastingv­erlichting op de lange baan wordt geschoven ten nadele van loontrekke­rs. Integendee­l is de belastingd­ruk op lonen verhoogd, doordat zoals eerder aangegeven loontrekke­rs in hogere schijven zijn terechtgek­omen met alle gevolgen van dien voor hun besteedbar­e inkomen. Daarenbove­n is door de regering de intentie bekendgema­akt om per 1 januari 2019 de Wet rij- en voertuigen­belasting wederom van kracht te doen zijn. Dit zal betekenen een nog hogere druk via de indirecte belastinge­n, waarbij bekend is dat deze in ons land gemeten op basis van internatio­naal gangbare standaarde­n reeds enorm hoog zijn.

Daarnaast is het doorwerkin­geffect van bovengenoe­mde maatregel duidelijk prijsverho­gend. Ravaksur onderstree­pt dat bovengenoe­mde zaken een negatief effect zullen hebben op de koopkracht van werkers, de gepensione­erden en op de trekkers van vaste lage inkomens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname