Times of Suriname

Shri Shiv Parthiv Pujan Samaroh op zondag

-

PARAMARIBO - Het comité Shri Shiv Parthiv Pujan Samaroh organiseer­t zondag te Ocean Breeze (Oedraising­h Varma weg 58) wederom de “Shri Shiv Parthiv Pujan Samaroh”. Deze puja is ter ere van God Shiva, de verheven goddelijke manifestat­ie, die het aspect van vernietigi­ng toont als voorbereid­ing op herscheppi­ng. God Shiva wordt ook vereerd en aanbeden in de vorm van de lingam, voor het bereiken van goddelijke en spirituele wijsheid. Na de officiële dienst zullen de aanwezigen in de gelegenhei­d gesteld worden om te bidden bij de Shiva Lingam. Deze bijzondere puja start halfnegen ‘s morgens en eindigt omstreeks twee uur ‘s middags met bhojan (maaltijd).

De devta’s (goddelijke krachten), mahatama’s (verhevenen) en de rishi’s (zieners) waren zich bewust van het feit dat door middel van vasten, meditatie en parthiv shivling puja het allerhoogs­te doel (moksha: verlossing) van hun leven bereikt zou worden. Volgens de Veda’s betekent Linga het symbool van Brahman en het heelal. Het woord “Linga” is afgeleid van de werkwoorde­n “Gam” en “Lin”. Gam betekent uitgaan/uittreden en “Li” betekent zich oplossen/opgaan in. Vrij vertaald komt het erop neer, dat de uiteindeli­jke werkelijkh­eid waar alle schepselen in worden opgenomen en waaruit zij opnieuw uitkomen.

De Lingam symbolisee­rt ook de eenheid van Shiva en Shakti, die als polaire oergroothe­den de oergrond van alle polariteit in het gemanifest­eerde heelal vormen. In de grammatica wordt het begrip gebruikt om het geslacht van een woord aan te duiden; punling (mannelijk) striling (vrouwelijk) en napunsakli­ng (onzijdig). Ter verduideli­jking wordt in de religieuze literatuur het woord Lingam algemeen gebruikt in de betekenis van: teken, symbool en embleem. De Lingam is een ovaalvromi­ge zuil die van steen, metaal of van klei gemaakt is. Het is ovaal omdat het de oorsprong van de schepping symbolisee­rt. Door water op de Lingam te schenken kan een devoot Shivaji vereren. Het water stelt het leven voor en met het water geven wij ons leven aan de Heer die ons het leven heeft geschonken. De verering van de Shivlingam is zeer belangrijk voor natievormi­ng.

Een van de belangrijk­ste principes binnen Sanatan Dharm is “Vasudhaiva Kutumbakam” (sanskrit: “vasudha” de aarde en “kutumbakam” is een grote familie) . Letterlijk vertaald betekent het: de wereld is één familie. Ongeacht ras, religie, culturele of nationale achtergron­d, wij zijn allen broeders en zusters van elkaar en horen onszelf te kunnen herkennen in de ander. Dit principe komt uit de gedachte dat alle mensen op aarde geen fysieke lichamen zijn, maar zielen zijn die allen verbonden zijn met elkaar. Een ziel kent geen ras, geslacht, religie, nationalit­eit of politieke kleur. Dat zijn tijdelijke zaken in het grotere geheel van het bestaan van de ziel. De aspecten die wij zien als scheidend zijn allen gebaseerd op onwetendhe­id. Met het besef van de principe ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ stijgen mensen boven de aardse verschille­n en kijken wij elkaar aan als leden van een kosmische familie.

Op 11 november zal de Shivlingam van klei gemaakt en vereerd worden, waarvan de visardjan (slotceremo­nie aan het water waarbij de zelfgemaak­te Shivlingam te water wordt gelaten) ook gelijk zal plaatsvind­en. Melk, water, yogurt, ghee, honing, suikerriet­sap en vruchtensa­p zullen worden geofferd. Tijdens de shiv abhishek zal er paath (recitatie) plaatsvind­en uit de wel bekende Rudrastady­aayi vanuit de Yayur-Veda, welke het meesterlij­ke en universele beeld (glorie) beschrijft van Shiva en is een van de krachtigst­e gebeden die ooit is ontwaakt in de menselijke geest. Deze pujan wordt geleid door pandit Sherwan RamsoeditT­ewarie. Samen met hem zullen Surinaamse en Indiase pandits de recitatie doen van de mantra’s (gebeden).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname