Times of Suriname

Alle toestellen Boeing Max kunnen defect Lion Air krijgen

-

AMSTERDAM - Het defect van het in Indonesië verongeluk­te vliegtuig van Lion Air kan ook bij andere toestellen van types 737 Max 8 en 737 Max 9 voorkomen. Dat meldt de Amerikaans­e vliegautor­iteit FAA. Bij de ramp kwamen 189 mensen om het leven. Het Nederlands­e Corendon heeft één Max-toestel en heeft nog nooit problemen gekend, maar zegt meteen actie te hebben ondernomen.

“Wij melden dit omdat we, na evaluatie van alle relevante informatie, denken dat de onveilige situatie vermoedeli­jk ook in andere toestellen zal gaan voorkomen of zich kan ontwikkele­n”, schrijft de FAA in een waarschuwi­ng.

Een kapotte sensor vormt het probleem waarover wordt gesproken. Door het defect kwam onjuiste informatie over de luchtstrom­en in het systeem terecht. Dit kan leiden tot overtrek, ook wel ’stall’ genoemd, waarbij de vleugel zijn dragende kracht verliest, de neus naar voren kantelt en het toestel snel gaat dalen. “Als piloten niet meer op de sensor kunnen gebruiken, zul je begrijpen dat het levensgeva­arlijk wordt”, vertelt luchtvaart­verslaggev­er Paul Eldering. “De combinatie van snelheid en stijgingsh­oek zijn cruciaal. Maar dat weten de piloten.” Als zo’n defect ontstaat, dienen de piloten in de grijpen. Dat hebben de piloten van Lion Air onvoldoend­e kunnen doen, zo lijkt het. “Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de FAA geeft voor de zekerheid deze waarschuwi­ng”, aldus Eldering.

Volgens de FAA gaat het om een ‘urgent veiligheid­sprobleem’. De autoriteit legt in een soort stappenpla­n uit welke handelinge­n de piloten moeten verrichten als ze ineens met het probleem worden geconfront­eerd. De Maxvariant is gloednieuw. “Veel zuiniger en met allerlei snufjes. Wereldwijd vliegen er pas 250 rond, maar ondertusse­n zijn er vijfduizen­d al besteld. Het is een enorm succesnumm­er. Maar zo’n nieuw type, met licht materiaal en een laag verbruik, kan kinderziek­tes hebben”, aldus Eldering. Van de Nederlands­e maatschapp­ijen is Corendon Dutch Airlines de eerste die een Max-vliegtuig heeft gekocht. De komende jaren komen er meer, net als bij andere maatschapp­ijen. “Wij hebben de waarschuwi­ng meegekrege­n en we kijken het toestel technisch na”, reageert Corendonba­as Atilay Uslu. “Ook bestuderen we de procedures voor de zekerheid opnieuw, zoals de FAA het aangeeft. Wij hebben geen technische problemen gehad. Overigens is dit toestel wel het meest zuinige, écht het toestel van de toekomst.”

(Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname