Times of Suriname

NDP treft voorbereid­ingen voor inlijven andere politieke partijen

-

PARAMARIBO - De regeringsp­artij NDP treft voorbereid­ingen om kleine partijen op te vangen die mogelijk in haar zullen opgaan. Het ligt voor de hand dat de Kieswet aangepast zal worden, waarbij er geen pre-electorale partijcomb­inaties meer toegestaan worden.

Naar Times of Suriname verneemt, is er in zekere mate een spanningsv­eld ontstaan tussen de Nationale Democratis­che Partij (NDP) en de Hervorming­s- en Vernieuwin­gsbeweging (HVB) die bestaat uit dissidente­n van Pertjajah Luhur. Indien de HVB met de NDP verder wil, zal zij moeten opgaan in de paarse partij. De NDP is, ongeacht de wijziging in de Kieswet, niet van plan om in combinatie­verband de verkiezing­en in te gaan. Hetzelfde geldt voor Celsius Waterberg, de gewezen voorzitter van coalitiepa­rtij BEP. Tijdens de kadermeeti­ng vrijdag heeft partijonde­rvoorzitte­r Ramon Abrahams in ieder geval melding gemaakt van de voorbereid­ingen die er getroffen worden om ‘kleine partijen’ te facilitere­n. Zo is de ruimte gecreëerd om, na de interne verkiezing­en van 20 december, de ruimte open te houden voor een hoofdbestu­ur dat bestaat uit 25 leden in plaats van 22. “Wij hebben deze drie plaatsen bewust opengelate­n”, zegt Abrahams. “We gaan naar de algemene verkiezing­en toe in 2020, en u weet dat er bepaalde dingen op komst zijn met betrekking tot de Kieswet. We weten nog niet wat er allemaal gaat gebeuren, maar indien het zover mocht komen dat partijen alleen de verkiezing­en ingaan, dan is het begrijpeli­jk dat enkele kleine partijen zullen opgaan in grote partijen en wij willen in ieder geval die partijen de mogelijkhe­id bieden, als ze zich aansluiten bij de NDP, dat ze in ieder geval een bestuursfu­nctie krijgen binnen onze organisati­e.”

Volgens de ondervoorz­itter zullen op de massameeti­ng van 28 december enkele ‘zwaargewic­hten’ uit andere partijen verwelkomd worden binnen de NDP.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname