Times of Suriname

Piloot Fly Jamaica zorgde voor veilige noodlandin­g

-

GUYANA - Luchtvaart­autoriteit­en gaven Fly Jamaica in het weekend toestemmin­g om de Boeing 757, die vrijdagoch­tend een noodlandin­g maakte op de Cheddi Jagan internatio­nale luchthaven (CJIA), weg te slepen van de landingsba­an. De piloot Basil Ferguson wordt nu geprezen voor het uitvoeren van een veilige noodlandin­g. Ferguson heeft al vele jaren vliegervar­ing.

Enkele van de 120 passagiers zeiden na het incident dat Ferguson moet worden geprezen voor zijn poging om de levens van alle 128 personen te redden. Volgens gezondheid­sautoritei­ten raakten tien mensen lichtjes gewond nadat ze het vliegtuig hadden verlaten via de automatisc­h opblaasbar­e ‘glijbaan’. Na het ongeval was de internatio­nale luchthaven van Guyana tijdelijk gesloten.

Algemeen directeur van de Guyana Civil Aviation Authority, Egbert Field, zei zaterdag dat een onderzoek werd gelanceerd na het incident en dat Fly Jamaica toestemmin­g heeft om het vliegtuig te verwijdere­n. Hij heeft naar eigen zeggen ook al gesprekken gevoerd met vertegenwo­ordigers van de Zuid-Amerikaans­e tak van de Internatio­nal Civil Aviation Organisati­on en de Amerikaans­e National Transporta­tion Safety Board. Field zei ook dat de situatie op de luchthaven inmiddels is genormalis­eerd.

Maar het incident heeft ook een wrange nasmaak. Veertien brandweerm­annen zijn gearrestee­rd op verdenking van diefstal, nadat kostbare spullen werden vermist uit het vliegtuig van Fly Jamaica dat vrijdagoch­tend de noodlandin­g maakte. Twaalf verdachten zullen zeer waarschijn­lijk vandaag worden voorgeleid. Brandweerc­ommandant Marlon Gentle gaf te kennen dat twee van de verdachten die naar de CJIA gingen om assistenti­e te verlenen, terwijl ze geen dienst hadden, inmiddels zijn vrijgelate­n. De verdachten die werden gearrestee­rd waren allen gestatione­erd op de luchthaven. Enkele van hen waren nog gekleed in uniform toen ze door de politie werden opgepakt. Enkele tablets, mobiele telefoons en parfums van de piloot, de passagiers en de stewardess werden gestolen en bewaard in een brandweera­uto. De politie deed ook een inval bij de brandweerk­azerne en de huizen van enkele verdachten. Sommige verdachten traden meer dan vijftien jaar geleden in dienst bij de brandweer, terwijl anderen al drie tot vijf jaar in dienst zijn. Een van de verdachten, die wordt beschouwd als de leider, zei aan de recherche dat de hele ploeg betrokken was bij de diefstalle­n. Het Korps Brandweer Guyana wacht het resultaat van het politieond­erzoek af alvorens maatregele­n te treffen tegen de verdachten.

(Kaieteur News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname