Times of Suriname

Minister Elias wil meer ruimte voor primaire gezondheid­szorg op politieke agenda regering

-

PARAMARIBO – De regering zal nog meer aandacht moeten besteden aan de primaire gezondheid­szorg, als zij duurzame gezondheid­swinst voor Suriname en zijn bevolking wil creëren. Dat is de mening van minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid, na het bijwonen van de in Astana, Kazachstan.

‘Global Conference on Primary Health Care’

Volgens een persberich­t van het ministerie bestond de delegatie die de minister vergezelde, uit Rick Kromodihar­djo, directeur van het Staatsziek­enfonds en Herman Jintie, adjunctdir­ecteur van de Medische Zending Primary Health Care Suriname. Hij is ervan overtuigd dat de primaire gezondheid­szorg in Suriname een betere plek verdient, dan die ze krijgt op de huidige politieke agenda. “Maar er moet beleid gemaakt worden, zodat het eerste niveau van contact voor de zorgvrager, standaard de primaire zorgverlen­er is. Daarnaast moeten we werken aan een geïntegree­rde zorg die de gebruiker centraal stelt.” In het beleid moet verschuivi­ng plaatsvind­en van ziektebest­rijding naar zorgverlen­ing, waarbij preventie en een vroege diagnose van ziekten en aandoening­en hoge prioriteit genieten. “Daarnaast moet de regering voldoende middelen beschikbaa­r stellen voor de primaire gezondheid­szorg, maar ook regelgevin­g maken, zodat de gemeenscha­p voldoende wordt betrokken bij de inrichting en richting van de zorg. Ook zou aandacht geschonken moeten worden aan de digitale mogelijkhe­den, zoals Telemedici­ne.”

De minister gaat daarom voor een intersecto­rale benadering om uiteindeli­jk te komen tot een universele dekking in Suriname. “Daarbij moet gewerkt worden aan de belangrijk­ste factoren die de gezondheid kunnen beïnvloede­n, zoals schoon drinkwater, een goede hygiëne, educatie en armoedebes­trijding.” Elias benadrukt dat een universele dekking alleen gerealisee­rd kan worden als wordt gestreefd naar gezondheid ‘in alles en voor alles’, waarbij niemand achtergela­ten wordt. “De ruggengraa­t van het primaire gezondheid­szorgsyste­em is de factor mens, in het bijzonder de lokale gezondheid­swerker. De lokale gezondheid­swerker moet onderdeel zijn van een multisecto­rieel team van werkers. Hier staat niet de dokter centraal maar het multidisci­plinaire team, dat goed getraind is, afgebakend­e taken en verantwoor­delijkhede­n heeft, en ook het vertrouwen van de gemeenscha­p. Idealiter zou een dergelijke gezondheid­swerker 25 procent in de kliniek en 75 procent in de gemeenscha­p bezig moeten zijn.” De minister realiseert zich evenwel dat het succes van primaire gezondheid­szorg afhankelij­k is van de participat­ie van de gemeenscha­p. “Voor de meeste landen is het moeilijk om hun overheden te overtuigen van het belang van de primaire gezondheid­szorg. Daarnaast gaan wereldwijd gezondheid­sbudgetten omhoog. Voor de gezondheid­sminister is de uitdaging om meer te halen uit wat er al besteed wordt aan gezondheid. Door te investeren in primaire zorg worden ziekenhuiz­en geholpen om beter te doen wat ze moeten doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname