Times of Suriname

Derde editie Chinees filmfestiv­al officieel ingeluid

-

PARAMARIBO - In bijzijn van hoogwaardi­gheidsbekl­eders en genodigden heeft vrijdag de opening van de derde editie van het Chinese filmfestiv­al in TBL Cinemas plaatsgevo­nden, met de film Van 9 tot en met 24 november worden zeven films van Chinese filmmakers met Engels ondertitel­ing vertoond. Het festival is ingeluid door Lui Quan, ambassadeu­r van de Volksrepub­liek China.

In zijn speech gaf Quan aan dat het een grote eer is om voor de derde keer een filmfestiv­al in Suriname op te zetten. Verder zegt hij dat Suriname gezien wordt als de ‘kleine Verenigde Naties’, dat trots is op zijn culturele diversitei­t en etniciteit. Dit jaar is onlangs de viering geweest van 165 jaar immigratie van Chinezen in Suriname. De Chinese cultuur is tegenwoord­ig niet weg te denken uit de Surinaamse samenlevin­g. Dit jaar hebben bijkans meer dan 400 Surinamers deelgenome­n aan trainingen en conferenti­es in China, als deel van de culturele en economisch­e uitwisseli­ng. De ambassadeu­r hoopt dat met het opzetten van het filmfestiv­al de samenlevin­g een beter begrip zal hebben van de Chinese cultuur, geschieden­is, normen en waarden. De geselectee­rde films geven allen een goed perspectie­f van de Chinese geschieden­is, kunst en cultuur.

Monk Xuanzang.

Daarnaast variëren de films van drama tot action, fantasy en comedy.

De film Monk Xuanzang vertelt het verhaal van de legendaris­che monnik Xuanzang, die in zijn eentje een spirituele tocht heeft gemaakt naar India. De monnik reisde zeventien jaar te voet van China naar India op zoek naar de oorsprong van het boeddhisme en vertaalde de leer vanuit het Sanskriet naar het Chinees. Quan zegt dat de film een goed voorbeeld is van de vele obstakels, teleurstel­lingen en emotionele ervaringen waarmee mensen heden ten dage geconfront­eerd worden. Aan het einde van zijn speech wenste hij eenieder veel kijkplezie­r toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname