Times of Suriname

Wereld Longontste­king Dag

-

Jaarlijks wordt op 12 november wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevaren van longontste­king voor kinderen onder de vijf jaar tijdens de ‘Wereld Longontste­king Dag’

Longontste­king of pneumonie is een ontsteking van de longblaasj­es en het omringende weefsel, vaak veroorzaak­t door een infectie. Indien beide longen zijn ontstoken, is er sprake van een dubbele of bilaterale longontste­king. Mits tijdig herkend, kan een bacteriële longontste­king behandeld worden met een antibiotic­um. Wanneer de ziekte niet tijdig behandeld wordt, kunnen de longblaasj­es zodanig verzwakken, dat de longinhoud zeer verkleind wordt. Dit heeft in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Veelal treedt longontste­king op als complicati­e van andere ziekten of als de patiënt al een verlaagd weerstand heeft door andere oorzaken. Vóór de ontdekking van penicillin­e was longontste­king in Nederland een belangrijk­e doodsoorza­ak in alle leeftijdsg­roepen. Wereldwijd is longontste­king nog steeds een veelvoorko­mende ziekte die ongeveer 450 miljoen mensen per jaar treft. Het is een belangrijk­e doodsoorza­ak in alle leeftijdsg­roepen met

(World Pneumonia Day).

4 miljoen doden per jaar (7 procent van het totaal wereldwijd). Vooral kinderen onder de vijf jaar en volwassene­n boven de 75 zijn het slachtoffe­r. Longontste­king komt ongeveer vijfmaal vaker voor in ontwikkeli­ngslanden dan in het westen. Virale pneumonie veroorzaak­t ongeveer 200 miljoen gevallen per jaar. Er zijn diverse indelingen voor longontste­kingen mogelijk, bijvoorbee­ld naar verwekker of ernst. In Nederland maakt men meestal een onderschei­d naar de plaats waar de longontste­king is opgelopen: community-acquired (in de omgeving opgelopen) of hospital-acquired pneumonia (in het ziekenhuis opgelopen longontste­king). De reden is het verschil in behandelin­g vanwege vooral het type patiënt en de ziekteverw­ekker. Een buiten het ziekenhuis verkregen pneumonie wordt meestal veroorzaak­t door Streptococ­cus pneumoniae, maar soms door Haemophilu­s influenzae of Moraxella catarrhali­s of ‘atypische verwekkers’ als Mycoplasma­ta en Chlamydiae. In het ziekenhuis verkregen pneumonie kan komen door allerhande micro-organismen, waaronder ook schimmels en gisten.

Een andere indeling is die in lobaire en gegenerali­seerde pneumonie. In het eerste geval zijn een of twee van de vijf longkwabbe­n aangedaan, in het tweede geval alle longkwabbe­n. De Streptococ­cus pneumoniae is een van de meest voorkomend­e oorzaken in alle leeftijdsg­roepen met uitzonderi­ng van neonaten. Het is een grampositi­ef micro-organisme dat vaak opportunis­tisch leeft in de keelhabita­t van gezonde mensen. Een belangrijk­e andere grampositi­eve bacterie is de Staphyloco­ccus aureus. Gramnegati­eve bacteriën worden minder vaak gezien en komen vaker voor bij mensen die lijden aan longemfyse­em; Haemophilu­s influenzae, Escherichi­a coli, Pseudomona­s aeruginosa en Moraxella catarrhali­s zijn het meest voorkomend in deze groep. Niet zelden zijn dit darmbacter­iën die via aspiratie bij braken geïnhaleer­d worden.

De atypische verwekkers zijn Chlamydoph­ila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae en Legionella pneumophil­a. Deze komen vaker voor bij adolescent­en en zijn meestal niet gevoelig voor antibiotic­a die bij typische verwekkers gebruikt worden. Ook het zogenaamde ‘klinisch beeld’ verschilt: de aanloop is anders en de longontste­king verloopt meestal milder hoewel bij ouderen of immuungeco­mpromittee­rden de infectie razendsnel kan verlopen. Bij legionella­pneumonie kan dit in alle leeftijdsg­roepen. Virale verwekkers zijn meestal een influenzav­irussoort, het respiratoi­r syncytieel virus of een adenovirus. Hoewel de pneumonie meestal niet ernstig verloopt, wordt de long wel tijdelijk verzwakt, waardoor deze gekolonise­erd kan raken met bacteriën en er een zogenaamde bacteriële superinfec­tie kan ontstaan.

(Bron: Fijne dag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname