Times of Suriname

Portiers Amsterdams hotel aangehoude­n na verkoop drugs aan gasten

-

AMSTERDAM - De politie heeft drie portiers van het W Amsterdamh­otel gearrestee­rd omdat zij in het hotel drugs aan gasten verkochten. De drie zijn op staande voet ontslagen en moeten aanstaande vrijdag voorkomen.

Het drietal viel door de mand door een undercover­actie van de politie. Agenten deden zich voor als gasten van het hotel en kochten zo onder meer cocaïne van de portiers. Kort na Nieuwjaar deed een gast een melding bij het hotel dat er drugs zouden worden gedeald door de portiers. Twee managers stapten enkele maanden later, in mei, naar de politie met het verzoek de zaak in onderzoek te nemen. Het hotel beloofde volledig mee te werken. Twee agenten verbleven begin mei vijf dagen op rij in een kamer met uitzicht op de hoofdingan­g. In die kamer hadden ze de beschikkin­g over een computer waarop ze live konden meekijken met alle beveiligin­gscamera’s van het hotel. Via een portofoon luisterden de rechercheu­rs mee met het hotelperso­neel.

Agenten zagen dat de portiers amicaal met elkaar en met taxichauff­eurs omgingen. Het viel hen daarbij op dat een aantal keer een pakketje werd aangenomen, al werd niet duidelijk wat erin zat. Na vijf dagen observeren, meekijken en meeluister­en, ging de politie ruim twee maanden later over tot actie. Een officier van justitie gaf toestemmin­g voor een zogenaamde pseudokoop, waarbij de agenten in het belang van het onderzoek drugs mogen kopen bij de verdachten. Dit gebeurde meerdere malen, bij drie verschille­nde portiers. De agenten vroegen bij de portiers of zij ‘iets lekkers’ konden krijgen, waarna de portier een pakketje drugs af kwam leveren bij de kamers. De drie portiers moeten zich verantwoor­den voor de verkoop van 1,73 gram, 0,99 gram en 1,34 gram cocaïne. Het W Amsterdamh­otel wil niet inhoudelij­k reageren, maar zegt in een reactie: “We hebben de politie geassistee­rd in een onderzoek. Omdat het nu in hun handen ligt, kunnen we verder geen commentaar geven. De veiligheid van onze klanten en het personeel is onze eerste prioriteit”, aldus een woordvoerd­er in gesprek met AT5. De advocaten van de verdachten vinden dat de agenten zeer provocatie­f en sturend hebben opgetreden. “Uit het dossier blijkt dat zij er bij de verdachten net zo lang op hebben aangedrong­en tot hen daadwerkel­ijk drugs werden geleverd”, zegt de advocaat van een van de portier tegen AT5. “Mogelijk is de politie te ver gegaan, omdat zij hierdoor de verdachten heeft uitgelokt tot het verkopen van drugs terwijl die helemaal niet de intentie hadden.” De advocaat van een andere verdachte wil nader onderzoek naar het traject van de pseudokoop door de politie. “Ik heb sterk de indruk dat hier het ‘uitlokverb­od’ is overtreden.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname