Times of Suriname

President Iran: Sancties VS hebben geen invloed op Iraanse economie

-

IRAN - De Iraanse president Hassan Rouhani heeft zaterdag gezegd dat de onlangs ingestelde Amerikaans­e sancties Iran nauwelijks raken. Volgens Rouhani heeft de VS eerder namelijk al alle mogelijkhe­den benut om Iran te blokkeren. “Er was niks nieuws om tegen ons te gebruiken”, zei Rouhani zaterdag op de Iraanse televisie.

De Verenigde Staten kondigen begin november aan dat de sancties die ook al voor 2015 golden, opnieuw aan het land opgelegd zouden worden. De sancties werden in 2015 nog ingetrokke­n door de regeringOb­ama, nadat met Iran een atoomakkoo­rd werd overeengek­omen. De regering-Trump draaide dit besluit van zijn voorganger deze week weer terug en legde daarnaast ook enkele nieuwe sancties op. Zo heeft de VS gezegd dat het land door het bankberich­tennetwerk SWIFT zal worden geweerd. Ook zijn aanvullend­e sancties ingesteld tegen enkele honderden Iraanse personen.

De sancties, die vooral zijn gericht op de financiële sector, de oliesector en de transports­ector, hebben tot nu toe geen impact zegt Rouhani. Over eventuele gevolgen op de lange termijn liet hij zich niet expliciet uit. Rouhani herhaalde zaterdag opnieuw zijn eerdere woorden over de olieexport van het land. Volgens de Iraanse president zal de VS ook nooit in staat zijn om de olie-export van het land terug te brengen. Acht landen hebben van de VS toestemmin­g gekregen om Iraanse olie te blijven kopen. Italië, India, Japan, ZuidKorea, Turkije en China hebben volgens de VS al hard gewerkt om hun olieimport uit Iran flink te verlagen, maar hebben nog meer tijd nodig om de import naar nul te brengen. Ook Irak kreeg zaterdag een tijdelijke uitzonderi­ngpositie van de VS om toch bepaalde grondstoff­en in te kopen uit Iran. Hoewel Rouhani zegt dat Iran niet veel meer last zal krijgen van de sancties dan voorheen, werd eerder deze week duidelijk dat de Iraanse luchtvaart­maatschapp­ij Iran Air niet meer in staat is om de bij Boeing en Airbus bestelde vliegtuige­n geleverd te krijgen, die de verouderde vloot van het bedrijf moeten vervangen. De toestellen mogen niet meer geleverd worden, omdat er ook Amerikaans­e producten in verwerkt zijn. Eerder deze week liet Iran Air weten naar andere vliegtuigb­ouwers te kijken om toch aan nieuwe toestellen te komen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname