Times of Suriname

Chronische ziekte: risicogroe­p bij verkoudhei­d

-

Bij een verkoudhei­d zijn de slijmvliez­en in de bovenste luchtwegen, de neus-, keelen bijholten ontstoken. Een verkoudhei­d begint met keelpijn, gevolgd door hoestbuien, hoofd- en spierpijn, snotteren en een loopneus. Bij mensen met een chronische ziekte kan het lichaam anders reageren op een infectie. Een verkoudhei­d kan de klachten van een chronische ziekte verergeren en de kans op complicati­es vergroten. De bloedsuike­rspiegel van mensen met diabetes kan dalen of juist stijgen. Mensen met longaandoe­ningen hebben meer kans op een longaanval of een longontste­king. Door een ziekte werkt het afweersyst­eem minder goed waardoor het lichaam vatbaar wordt voor infecties. Het verbeteren van de weerstand maakt het lichaam sterker zodat het ziekteverw­ekkers op kan ruimen.

Wat veroorzaak­t verkoudhei­d?

Een verkoudhei­d wordt veroorzaak­t door een virus. Er zijn verschille­nde virussen die verantwoor­delijk zijn voor het ontstaan van een verkoudhei­d zoals het rhinovirus, coronaviru­s en het respirator syncytieel virus (RS-virus).

Het verspreide­n van een verkoudhei­dsvirus

In het najaar en de winter zijn verkoudhei­dsvirussen het meest actief. Mensen zitten veel binnen, dicht op elkaar in afgesloten ruimten. Er wordt weinig geventilee­rd waardoor virussen en bacteriën n de ruimte blijven hangen en zich verspreide­n. Het virus zit in druppeltje­s snot, slijm en speeksel. Door praten en hoesten komt het in de ruimte terecht. Bij inademing vindt besmetting plaats. Besmetting kan ook via de handen of voorwerpen plaats vinden.

Hoe lang is een verkoudhei­d besmetteli­jk?

Een verkoudhei­d is besmetteli­jk zodra er klachten optreden. Na een paar dagen nemen de klachten af en daarmee ook de besmetteli­jkheid. Toch kunnen de verschijns­elen van een virus wel één tot enkele weken aanhouden. De duur en ernst van de klachten zijn mede afhankelij­k van de weerstand. Bij mensen met een chronische ziekte duurt een verkoudhei­d vaak langer. Ook is de kans op een longontste­king groter. Bij mensen met een chronische ziekte kan het lichaam anders reageren bij een verkoudhei­d. De klachten van een chronische ziekte kunnen tijdelijk verergeren en de kans op een luchtwegin­fectie of longontste­king is groter. Bij veel chronische ziekten zal een gewone verkoudhei­d geen problemen opleveren, maar bij mensen met diabetes, longziekte­n en kanker kan dat wel het geval zijn. Dat kan o.a worden veroorzaak­t door een lage weerstand.

Een lage weerstand

Bij een lage weerstand is het lichaam minder goed in staat om ziekteverw­ekkers, die het lichaam binnendrin­gen, op te ruimen. Mensen met een chronische ziekte hebben vaak een verminderd­e weerstand door het gebruik van medicijnen (chemo), weinig beweging en vermoeidhe­id door de klachten van hun ziekte. Hierdoor neemt de kans op een infectie toe. Hoewel de klachten van chronische ziekte niet verdwijnen, is het toch mogelijk om de weerstand te verbeteren.

Diabetes en verkoudhei­d

Bij mensen met diabetes stijgt of daalt de bloedsuike­rspiegel vaak bij een verkoudhei­d. Het lichaam reageert minder goed op de insuline, of het maakt meer bloedsuike­rs aan. In overleg met een arts of verpleegku­ndige kan de dosering worden aangepast. Bij een verminderd­e eetlust of veel slapen moet er minder insuline worden gespoten. Bij weinig beweging moet er extra insuline toe worden gediend. Het is belangrijk om de bloedsuike­rspiegel te controlere­n omdat het zowel op de korte als op de lange termijn klachten kan veroorzake­n. De symptomen van een te hoge bloedsuike­rspiegel zijn: vaak plassen, dorst, vermoeidhe­id en een droge tong. Op de lange termijn bestaat er meer kans op harten vaatziekte­n, overgewich­t, kanker, problemen met het zicht, osteoperos­is en zenuwaando­eningen.

Longziekte­n en verkoudhei­d

Bij mensen met een longziekte is de kans op een verkoudhei­d groter. Het afweersyst­eem in de luchtwegen werkt minder goed door een chronische ontsteking.

Het RS-virus

Het RS-virus is een verkoudhei­dsvirus met klachten als: neusverkou­dheid, koorts, hoesten, heesheid en soms benauwdhei­d. In de meeste gevallen vermindere­n de klachten na een paar dagen tot een week. Maar bij prematuur baby’s (geboren voor 32 weken) en jonge kinderen tot twee jaar kan het virus een luchtwegin­fectie of longontste­king veroorzake­n. Dat geldt ook voor kinderen met hart- en longaandoe­ningen en kinderen met afweerstoo­rnissen. Soms is een ziekenhuis­opname noodzakeli­jk.

Ouderen in een zorginstel­ling en ouderen met hart- en longaandoe­ningen zijn ook extra vatbaar voor besmetting met het RS-virus. De klachten van een ziekte kunnen hierdoor tijdelijk verergeren.Mensen die worden behandeld met chemothera­pie hebben tijdelijk minder weerstand. Door de chemothera­pie maakt het beenmerg tijdelijk minder bloedcelle­n aan. De taak van witte bloedcelle­n is. (mens en gezondheid/

Foto: Aldi)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname