Times of Suriname

Hoge bloeddruk verlagen door voeding, dieet en leefstijl

-

Hoge bloeddruk of hypertensi­e is een risicofact­or voor hart- en vaatziekte­n. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk onder controle te houden. Goede en gezonde voeding kan daarin een belangrijk­e bijdrage leveren. Eén manier om dat te doen is via het DASH-dieet, dat in Amerika is ontwikkeld en in Nederland door de Hartsticht­ing wordt aangepreze­n. Het is in principe een eenvoudig dieet met simpele richtlijne­n. Geadviseer­d wordt om veel fruit, groenten en magere zuivel te eten. Daarnaast bestaat het dieet uit volkoren producten, kip, vis en noten. Rood vlees, zoetwaren en suikerhoud­ende frisdranke­n dien je zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast zijn er nog een aantal voedingsmi­ddelen die specifiek goed zijn om hoge bloeddruk te verlagen, zoals lijnzaad, granaatapp­el en rode bieten.

Wat is hoge bloeddruk of hypertensi­e?

Hoge bloeddruk of hypertensi­e verwijst naar de druk van het bloed tegen de aderwanden. Na verloop van tijd kan hoge bloeddruk schade aan het bloedvat veroorzake­n, wat leidt tot hart- en nieraandoe­ningen, beroerten en andere gezondheid­sproblemen. Hoge bloeddruk wordt een sluipmoord­enaar genoemd omdat het vaak geen symptomen veroorzaak­t en jarenlang onopgemerk­t kan blijven en ondertusse­n wel schade kan aanrichten. (Fors hoge bloeddruk of langdurig hoge bloeddruk kan soms klachten geven zoals hoofdpijn, kortademig­heid, vermoeidhe­id, rusteloosh­eid, wazig zien of vlekjes voor de ogen, duizelighe­id en sporadisch misselijkh­eid en braken.)

Risicofact­oren

Grofweg 1 op de 4 mensen in Nederland heeft hoge bloeddruk. Veel risicofact­oren voor hoge bloeddruk zijn statisch (onverander­baar), zoals leeftijd, familieges­chiedenis, geslacht en etniciteit. Maar er zijn ook dynamische of veranderba­re factoren, zoals lichaamsbe­weging en voeding. Een dieet dat de bloeddruk kan helpen beheersen, is rijk aan kalium, magnesium en vezels en is natriumarm Hoge bloeddruk verlagen door voeding (DASH-dieet) Een van de stappen die je kunt zetten om je hoge bloeddruk te verlagen, is om het DASH-dieet te gaan gebruiken. DASH staat namelijk voor Dietary Approaches to Stop Hypertensi­on en is overgewaai­d uit de Verenigde Staten. Volgens de Nederlands­e Hartsticht­ing wordt je bloeddruk het meest verlaagd als je het DASHdieet combineert met een voeding met weinig zout.

Het onderzoek

In een meta-analyse uit 2012 van verschille­nde studies, welke is gepublicee­rd in het Journal of Human Hypertensi­on, vonden Australisc­he onderzoeke­rs een verband tussen de consumptie van magere zuivelprod­ucten en een verlaagd risico op hoge bloeddruk. Dit werd het sterkst waargenome­n bij magere yoghurt en melk (maar niet bij kaas). Hoewel calcium een rol kan spelen, is het waarschijn­lijker dat andere bestanddel­en van zuivelprod­ucten gunstig zijn voor je bloeddruk, waaronder verbinding­en zoals peptiden, die vrijkomen tijdens de spijsverte­ring. Waarom vetrijke zuivelprod­ucten mogelijk niet beschermen, is anno 2018 nog niet duidelijk, maar het verzadigde vet kan de boosdoener zijn. Mensen die vetarme zuivel gebruiken, hebben vaak ook een algeheel gezondere leefstijl. (mens en gezondheid/Foto:

gezondNU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname