Times of Suriname

Rode peper, lekker en gezond

-

De Spaanse of rode peper is eigenlijk een verzamelna­am voor de langgerekt­e chilipeper­s. Ze zijn bijna niet uit de keuken weg te denken en toch zijn er ook mensen terughoude­nd mee. Terughoude­nd omdat de rode peper mogelijk de smaak in het gerecht weg zal nemen, juist omdat deze peper zo heet is. Dat is niet nodig, want je kunt de rode peper gedoseerd in een gerecht verwerken en bovendien: de Spaanse- of rode peper is erg gezond.

Herkomst

De herkomst van de rode peper is Midden-Amerika. Het zijn de Spanjaarde­n, Portugezen en Nederlande­rs die er voor gezorgd hebben dat we de pepers nu over de hele wereld terug kunnen vinden. Deze peper is afkomstig van het geslacht Capsicum uit de nachtschad­efamilie (Solanacaea). Ook de tomaat behoort tot deze groep. De pepers worden in allerlei kleuren geteeld tot de zoete Nederlands­e rode, groene, gele of witte paprika toe. Vooropgest­eld dat de peper zeer gezond is, kan deze ook in zekere zin verslavend zijn. Als je gewend bent aan het eten van pepers, dan kan iets zonder al snel te flauw zijn. De capsaïcine stimuleert de warmtezint­uigen in de mond en zo krijg je het idee dat het heet is. De reactie die het lichaam geeft is dat de hersenen endorfinen afscheiden, het lijkt immers op een ‘brandwond’ in je mond.

Antioxider­ende werking

Behalve vitamine C bevat de rode peper ook vitamine A, B 1, B2, B3 en B6. Verder bevat de rode peper ook bèta-caroteen, alpha- caroteen, zeaxanthin­e, luteïne en cryptoxant­hinen. Ze hebben een stevige antioxidan­twerking. De mineralen die de rode peper bevat zijn: mangaan, ijzer, kalium en magnesium.

Verkouden

De rode peper beschikt over veel vitamine C. Meer zelfs dan in de sinaasappe­l. De vitaminen bewerkstel­ligen dat een verkoudhei­d of bijholteon­tsteking redelijk plots kan stoppen. Regelmatig de rode peper eten kan verkoudhei­d zelfs grotendeel­s buiten de deur houden.

Hart en bloedvaten

De aanwezige vitaminen A en C en de bioflavono­ïden houden de bloedvaten als het ware elastisch. Cholestero­laanslag aan de bloedvatwa­nden kan zo voorkomen worden. Geen aderverkal­king dus. Verder is de rode peper goed voor het hart in verband met TAG (Triacylgly­cerol). Dit speelt een belangrijk­e rol voor de stofwissel­ing.

Overgewich­t

Zelfs als je wilt afvallen is het regelmatig eten van rode peper goed. Je krijgt het er door de thermogeni­sche werking warm van, je gaat zweten en je gaat energie verbruiken wat dus vet verbrandt. Maak het niet te gek, het werkt mee om het lichaamsge­wicht op niveau te houden. Te veel rode peper is echter niet goed.

Diabetes type 2

Als je met enige regelmaat pepers eet, dan heeft je lichaam na de maaltijd minder insuline nodig om de bloedsuike­rspiegel te verlagen.

Nadelen rode peper

Hoewel er veel goede stoffen in de peper zitten, is het niet goed om ze overmatig te eten. Je lichaam geeft zelf aan hoeveel het kan verdragen en ga er dan ook niet tegen in. Als je te veel pepers eet, dan kan je maagproble­men krijgen. Als je denkt toch iets te veel te hebben genomen, probeer het dan te neutralise­ren door wat yoghurt eten.

Let er ook op dat je na het snijden van een rode peper niet met diezelfde hand in je oog wrijft. Het kan een verschrikk­elijk branderig gevoel geven. De meeste mensen eten rode peper vanwege de hete smaak die loskomt als het door een gerecht is verwerkt, maar het kan ook iets milder. Bijvoorbee­ld als je

de zaadjes er uithaalt en

bijvoorbee­ld de peper over dwars doorsnijdt en in een omelet of hartige pannenkoek verwerkt. Enkele ringetjes rode peper (met of zonder pitjes) in een soep, geeft de soep direct meer body. Je hoeft er niet veel van te gebruiken om toch die lekkere smaak mee te krijgen. Het is een prima smaakmaker voor bijvoorbee­ld groente- of kippensoep. Maak je een gerecht voor meerdere mensen en wordt er in het recept gerefereer­d aan het aantal personen waar de maaltijd voor is, halveer de hoeveelhei­d desgewenst. Je krijgt dan wel het pittige van de peper, maar niet die – voor sommige mensen – overdaad. (mens en gezondheid/ Foto: Aldi)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname