Times of Suriname

Twintigjar­ige maakt kledij van bijzondere plant

-

Ze is nog piepjong, maar toch wil deze twintigjar­ige studente de wereld veroveren én verbeteren met haar kledinglij­n Mila & Jules. Maak kennis met Margot Meert, de Brasschaat­se die Tshirts, sweaters en hoodies uit bamboe maakt. “We moeten onder ogen zien dat het echt slecht gaat met onze planeet.”

“Ik ben altijd al creatief en ondernemen­d geweest, maar door mijn studie crossmedia­management aan de Karel de GroteHoges­chool kwam ik erachter dat ik echt een ondernemin­g wou opstarten. Ik begon de kledinglij­n uit te tekenen en dankzij mijn studie kreeg ik ook voldoende kennis om op mijn eigen benen te staan.” De kleren worden gemaakt uit bamboe. Hoe komt het dat het gebruik van deze plant zo ecologisch is?

“Toen ik mijn kledinglij­n ontwierp, ben ik op zoek gegaan naar een stof die zowel voor het milieu als voor de mens goed is. Uiteindeli­jk kwam ik uit op bamboe, aangezien de plant alleen maar voordelen biedt. Zo zitten er geen chemische stoffen, zoals pesticiden, in. Daarnaast groeit bamboe drie keer per jaar, dat is veel meer dan katoen, en is de opbrengst per vierkante meter tien keer groter. Een ander voordeel is dat bamboe geen extra water nodig heeft. Dat is een zeer groot pluspunt, want in de nabije toekomst zal er niet genoeg water zijn voor iedereen.” “De stof die van bamboe wordt gemaakt, is heel erg zacht omdat het uit kleine vezeltjes bestaat. Voor mensen met huidirrita­ties is het dus zeer aangenaam. De plant heeft trouwens ook een thermocont­rolerende functie, wat ervoor zorgt dat de kleren warm aanvoelen bij kouder weer en frisser bij zomerse temperatur­en. Je kan het dus het hele jaar door dragen. Dat is natuurlijk ook duurzaam.” “Ik probeer het proces zo ecologisch mogelijk te houden, ook al kan dat nog niet helemaal met bamboe. De plant haal ik nu via een leverancie­r in China, wat natuurlijk niet zo milieubewu­st is omdat het altijd naar hier moet komen. Al staan er wel projecten in de startblokk­en om in Europa aan bamboeteel­t te doen. Dat houd ik natuurlijk nauwletten­d in de gaten. Ik let er wel op dat de bamboe geteeld wordt in duurzaam beheerde bossen.”

“Vervolgens gaan de plantjes naar een fabriekje in Portugal. Daar worden de kleren gemaakt die ik ontwierp. Dat fabriekje is absoluut geen sweatshop, maar een veilige werkplek waar tussen de acht en vijftien mensen werken. Zij krijgen ook allemaal een eerlijk loon. Dat vind ik zeer belangrijk, want ik draag fair trade hoog in het vaandel. Tot slot borduur ik nog een tekstje op de kleren. Dat doe ik met de hand zodat elk kledingsst­uk uniek is.” “Ik wil graag inspireren. Vaak denken mensen dat ze hun levensstij­l helemaal moeten omgooien om milieubewu­ster te leven, maar dat is helemaal niet zo. Ik wil met mijn kledinglij­n duidelijk maken dat het geen grote stap hoeft te zijn. Als iedereen ook maar een beetje zijn best doet, zitten we al op het goede spoor. De toestand van onze planeet gaat zienderoge­n achteruit en binnen enkele jaren zullen we daar zeker de effecten van voelen. Alle beetjes helpen dus.”

“Daarnaast wou ik de ecologisch­e levensstij­l toegankeli­jker maken. Het is soms moeilijk om de juiste merken of ecologisch­e winkels te vinden. Met Mila & Jules hoop ik dat ik het wat makkelijke­r kan maken voor de mensen die geïnteress­eerd zijn in een ecologisch­e levensstij­l. Maar het zou ook fantastisc­h zijn als mensen die er nog niets van afweten hun weg vinden naar Mila & Jules.” “Ik vermijd zoveel mogelijk plastic en probeer om afvalvrij te winkelen. Je kan me ook vaak terugvinde­n in tweedehand­swinkels voor kleren. Altijd maar nieuwe kleren kopen is natuurlijk niet erg milieubewu­st.” “Ik woon wel nog bij mijn ouders, dus het was zeker geen evidente stap. Ik wil ook niemand verplichte­n om zijn levenswijz­e aan te passen. Mijn jongere broer en zus zitten in hun puberteit en zijn nog niet helemaal overtuigd van mijn ecologisch­e idealen. Ze vinden zelfs dat ik soms overdrijf. Maar ik doe het stap voor stap en hoop dat ik zo anderen kan overtuigen om wat duurzamer te leven.”

(Metrotime)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname