Times of Suriname

Iamgold-baas boos op vakbond Rosebel “Ze hebben ons heel veel schande gegeven”

-

PARAMARIBO Steve Letwin, president en Chief Executive Officer van Iamgold is des duivels. Hij vindt dat de Rosebel Goldmines Werknemers Organisati­e (RGWO) hem en zijn bedrijf schande heeft gegeven met de actie die twee dagen terug is ontketend bij de goudmijn in Brokopondo. Letwin is in Suriname met negentien investeerd­ers en deskundige­n om vooral de in aanbouw zijnde Saramacca-operaties te promoten, maar door de acties van de RGWO hebben zijn gasten de mijnen niet kunnen bezoeken.

“Iemand zal verantwoor­delijk gehouden moeten worden voor dit gedrag; het is onfatsoenl­ijk”, zegt de Iamgold-baas die geen goede herinnerin­g overhoudt aan dit bezoek aan Suriname. Letwin heeft de Rosebelmij­nen laten stilleggen in reactie op het protest van de RGWO. Hij is van mening dat de vakbond de werknemers nodeloos heeft aangezet om in actie te gaan. Twee maanden geleden bereikten bond en directie een collectiev­e arbeidsove­reenkomst (cao), maar achteraf vindt de bond dat de deal niet aantrekkel­ijk genoeg is. Het besluit om juist nu in actie te gaan wanneer er investeerd­ers uit onder andere Hongkong en Engeland in Suriname zijn om geld te pompen in de operaties, is volgens Letwin ongehoord en een vorm van powerplay.

De acties verklaart hij dan ook als onrechtmat­ig en daarvoor zullen de werknemers niet betaald worden. “Ik begrijp het niet meer. Wij willen niet dat onze werknemers zonder werk zitten. Wij willen dat onze werknemers betaald worden, maar op dit moment zullen zij niet betaald worden, omdat de vakbond heeft besloten een onrechtmat­ige werkneerle­gging af te kondigen. Het is tragisch en beschamend. Ik heb geen idee wat er met hen aan de hand is, maar zij hebben veel schade aangericht”, zegt een zeer teleurgest­elde Letwin.

De consequent­ies zullen volgens hem niet uitblijven. De schade voor Rosebel en Suriname zijn volgens hem niet te overzien nu investeerd­ers, maar ook de internatio­nale zakenwerel­d beginnen te twijfelen aan het investeren in Suriname. “Je onderteken­t een overeenkom­st en komt nu zeggen dat je het niet hebt gelezen. Ik vraag me af wat er precies aan de hand is. Dit is beschamend, heel erg beschamend!”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname