Times of Suriname

Politie belet ALS om schoolerf te betreden

-

PARAMARIBO – De politie heeft vorige week een deel van het bestuur van de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) belet om het schoolerf van OS Flu 2 te betreden. Wilgo Valies, voorzitter van de vakbond, geeft aan dat het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) de politie heeft verzocht om erop toe te zien dat de vertegenwo­ordigers niet op het schoolerf gingen.

De vertegenwo­ordigers van de bond waren naar de school geweest, omdat ze boos waren dat een leerkracht gemuteerd was en ze wilden graag daarover een gesprek hebben met de overige leerkracht­en. De vakbondsma­n geeft aan dat er in de ILO-conventies duidelijk staat, dat de vertegenwo­ordigers van een vakbond naar de werkplek van de leden mogen gaan, indien dat nodig is en dat de vakbond in deze niet belemmerd mag worden door wie dan ook om zijn werk te doen. De bond heeft zijn misnoegen geuit bij het ministerie over het feit dat de politie erbij werd gehaald om hem te beletten het schoolterr­ein te betreden. Verder is er ook een brief gestuurd naar het Ministerie van Arbeid, waarin gevraagd wordt dat het ministerie erop toeziet dat de vakbondsre­chten worden nageleefd, want de bond ziet het incident op OS Flu 2 als schending van de vakbondsre­chten.

Valies zegt verder dat het de laatste maanden vaker is voorgekome­n dat het ministerie leerkracht­en muteert zonder er rekening mee te houden dat de mensen kinderen en andere sociale verplichti­ngen hebben. De vakbond heeft daarom een brief gestuurd naar OWC, waarin hij aangeeft dat er een transparan­t mutatiebel­eid moet komen, wat inhoudt dat de leerkracht­en de ruimte moeten krijgen om zich voor te bereiden op een mutatie. Hij is de mening toegedaan dat het niet zo kan zijn dat het ministerie een leerkracht maandag oproept voor een gesprek en de persoon dinsdag gemuteerd wordt. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname