Times of Suriname

Kredietreg­istratiebu­reau voor meer discipline en controle leengedrag

-

PARAMARIBO - Het is van belang dat Suriname een kredietreg­istratiebu­reau krijgt. Dit bureau houdt data bij van het leen en aflossings­gedrag van personen, instanties en bedrijven bij onder andere de commerciël­e banken. Zo een bureau heeft voor zowel de cliënten, banken als andere schuldeise­rs voordelen.

Een verantwoor­delijke cliënt krijgt makkelijk toegang tot kredieten, omdat zijn gedrag geen onverantwo­ordelijke indruk wekt bij de banken. Die hebben meer garantie dat zij hun geld terug zullen krijgen. Voor de banken is het voordeel dat zij alert zijn voor onverantwo­ordelijke kredietnem­ers en kunnen afwegen of zij wel of niet willen overgaan tot het verschaffe­n van een lening in plaats van hopen op het beste.

Voor de instelling van een kredietreg­istratiebu­reau is er een wet nodig die scherp let op de privacy van bankcliënt­en. De bedoeling is ook niet dat privégegev­ens, ongeacht het leen en aflossings­gedrag, op straat belanden. “We zullen de komende periode nog wat discussie voeren met stakeholde­rs en het parlement om zodoende die wet inderdaad erdoorheen te krijgen met de banken en de nutsbedrij­ven. Het streven is wel dat voor 1 juli 2019 we live gaan in een pilot; dus met enkele banken kijken hoe dat werkt en daarna kunnen de overige banken aangeslote­n worden”, zegt Kenneth Hendrison, directeur van Banking Network Suriname NV.

Deze week is er een informatie­sessie gehouden met alle belanghebb­enden om over het vraagstuk te discussiër­en. De Surinaamse Bankiersve­reniging (SBV) ging diepgaand in op de werking van een kredietreg­istratiebu­reau. “Waar het ook voor zorgt, is dat je een ‘culture of good behaviour’ krijgt vanwege het feit dat het als een stok achter de deur gezien moet worden. Je ziet in landen waar kredietreg­istratiebu­reaus worden geïntroduc­eerd dat de mensen meer geneigd zijn zich netjes te gedragen”, zegt Eblein Frangie, CEO van Finabank tevens voorzitter van de SBV.

Voor De Nationale Assemblee (DNA) is de rol weggelegd om de wet te slaan. DNAvoorzit­ter Jennifer GeerlingsS­imons zegt er gauw werk van te zullen maken. Een kredietreg­istratiebu­reau past immers in de integrale aanpak om de financiële sector verder te ordenen. Het onderwerp is reeds in bespreking binnen het parlement, maar er waren de laatste keer nog wat haken en ogen die voor oponthoud zorgden. “We wilden dat heel snel doen, maar we waren geen voorstande­r van bepaalde zaken zoals opgenomen in de wet en we wilden het dus anders hebben, maar daarna is niet veel meer aan gedaan vanuit de mensen die dat moesten veranderen. We zijn dus opnieuw gaan praten erover, en gaan kijken van hoe we dat verder kunnen regelen”, aldus de parlements­voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname