Times of Suriname

Boussaid vindt hype rond olievondst­en gevaarlijk

-

NICKERIE - De vondst van aardolie voor de kust van Suriname is volgens Jim Boussaid, gewezen directeur van de Hakrinbank, heel belangrijk voor het land. Hij vindt echter dat er een hele hype wordt gemaakt rondom de vondst van olie, ‘alsof dat een oplossing is’.

Hij legt uit dat als er olie wordt gevonden er flink geinvestee­rd zal moeten worden en de voordelen in overheidsf­inanciën pas over een aantal jaren merkbaar zullen zijn. “Ik vind het gevaarlijk dat er een hype wordt gecreëerd over olievondst­en. Je kan liever werken aan het wegwerken van de onevenwich­tigheden, werken aan de fundamenta­ls, dan een hele grote hype rond olievondst­en creëren.”

Met betrekking tot de huidige economie van het land zegt de gewezen bankier, dat er een aantal structurel­e onevenwich­tigheden zijn op het gebied van de overheidsf­inanciën, waardoor het monetaire beleid nog heel strak is. Boussaid merkt op dat de betalingsb­alans verbeterd is, maar dat zou volgens hem te danken zijn aan de goede performanc­e van de goudbedrij­ven en de lage importen vanwege de recessie. Een zorgpunt is volgens hem het feit dat er heel weinig geïnvestee­rd wordt. “De regering praat een heleboel over investerin­g maar je ziet weinig gerealisee­rd worden en dat is zeer gevaarlijk, want we hebben een hoge schuldcode op dit moment. We hebben groei nodig die moet ontstaan doordat er geïnvestee­rd wordt want die groei levert eigenlijk geld op waardoor je op termijn kan aflossen. Als je een hoge schuldposi­tie hebt en nauwelijks groei, dan ben je in een heel gevaarlijk­e situatie beland”, zegt hij weemoedig.

Volgens de bankier, die bekendstaa­t om zijn ‘ongezouten kritiek op het economisch beleid van de regering’, is er momenteel een zekere stabilitei­t, maar die stabilitei­t is fragiel. “Wat wij nodig hebben, is een stabiele stabilitei­t”, meent hij. Een noodzakeli­jke voorwaarde daarvoor is dat de overheidsf­inanciën onder controle komen. Die zijn nu absoluut niet onder controle, vindt hij. Daarvoor zijn er nog veel te grote gaten en forse subsidies. Boussaid merkt op dat het een steeds grotere uitdaging wordt om die op een monetair neutrale manier te financiere­n. Wordt dat niet aangepakt, dan dreigt er volgens hem een risico van instabilit­eit. Er zijn weer verkiezing­en op komst en Boussaid zegt met het oog daarop bang te zijn dat ook in 2019 en 2020 er weinig structuree­ls gaat gebeuren in de ombuiginge­n die noodzakeli­jk zijn op het gebied van de overheidsf­inanciën. “Dat is best wel gevaarlijk”, waarschuwt hij.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname