Times of Suriname

Particulie­re beveiliger­s gaan politie helpen bij afvoer illegaal vuurwerk

-

AMSTERDAM - Beveiliger­s gaan de politie de komende tijd helpen bij het toezicht op in beslag genomen illegaal vuurwerk, tot het vuurwerk kan worden opgehaald door gespeciali­seerde transporte­urs.

Dat heeft voorzitter Gerrit van de Kamp van politievak­bond ACP gisteren bevestigd na berichtgev­ing door de NOS. In een persberich­t meldt de politie dat in samenwerki­ng met onder meer het ministerie van Justitie en Veiligheid een oplossing is gevonden voor het veilig afhandelen van in beslag genomen illegaal vuurwerk uit de zwaarste categorie. “De inzet van beveiliger­s en gespeciali­seerde transporte­urs voor het vervoeren en vernietige­n van vuurwerk komt de veiligheid van burgers en de politie ten goede”, zegt Van de Kamp. “Bovendien betekent het tijdwinst voor de politiemen­sen. Zij hoeven zelf geen zwaar vuurwerk meer te vervoeren en op te slaan.”

Van de Kamp zegt dat het idee om beveiliger­s in te zetten voor het afvoeren van in beslag genomen vuurwerk afkomstig is van de werkvloer. De politie in Oost-Brabant heeft een pilot gehouden en de ervaringen waren volgens Van de Kamp zo bemoedigen­d dat is besloten in het hele land de steun van specialist­en in te roepen voor het bewaken en afvoeren van illegaal vuurwerk. Er is al jaren discussie over het vervoer en de opslag van zwaar vuurwerk. Veel agenten vinden het gevaarlijk om er zelf mee rond te rijden. Ook ontbreken in de meeste regio’s mogelijkhe­den voor veilige opslag.

Van de Kamp zegt dat de kosten voor de inzet van de specialist­en voor rekening van het ministerie van Justitie en Veiligheid komen. “Maar indirect zijn het de belastingb­etalers die ervoor opdraaien”, zegt de ACP-voorzitter. “Daarom zouden we liever zien dat de kosten worden verhaald op degenen bij wie het vuurwerk in beslag is genomen.”De werkwijze van dit jaar wordt na afloop geëvalueer­d. Een structurel­e oplossing voor het vervoer en de opslag van illegaal vuurwerk wordt ingevoerd vanaf de jaarwissel­ing 2019/2020. De ACP had vorig jaar geklaagd dat het in beslag nemen van illegaal zwaar vuurwerk politiemen­sen in gevaar brengt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname