Times of Suriname

Rotterdam krijgt drieduizen­d kant-en-klare appartemen­ten om woningnood

-

ROTTERDAM - Er zijn simpelweg te weinig woningen, zegt Narsingh Balwantsin­gh, de woordvoerd­er van de PvdA. ‘Een snelle oplossing is het bouwen van tijdelijke woningen.’Aanleiding is het urgente woningmark­tprobleem. In 2019 worden de eerste woningen neergezet. Wanneer precies, is nog onbekend. Het college gaat de situatie schetsen en komt vóór het voorjaar met een antwoord hieromtren­t. De prefab-appartemen­ten worden geplaatst op plekken die al zijn aangewezen voor woningbouw, maar waar nog niets is ontwikkeld. Te denken valt aan Merwe-Vierhavens, Smeetsland­seweg, een strook grond naast de Tweebosbuu­rt, bij het Mallegat en een terrein naast de Willem de Kooning Academie in het centrum. De huur bedraagt rond de 600 euro en de woningen mogen maximaal tien jaar daar blijven staan. ‘We willen nu de doorstroom mogelijk maken. Maar als de betaalbare woning kwalitatie­f goed onderdak biedt, is het mogelijk dat ze langer worden gebruikt’, vertelt Balwantsin­gh. Amsterdam en Leidsche Rijn hebben al dergelijke appartemen­tencomplex­en.

De woningen zijn met name bedoeld voor politieage­nten, leerkracht­en, alleenstaa­nden en starters. ‘De gemiddelde Rotterdamm­er’, aldus de woordvoerd­er. Deze groep heeft moeite met het vinden van een huis, terwijl er in Rotterdam veel vacatures voor hen zijn. Bovendien staat in het coalitieak­koord dat leerkracht­en voorrang moeten krijgen op de woningmark­t. “Er is een lerarentek­ort, dus wij willen dat Rotterdam aantrekkel­ijk wordt voor deze groep.” In de komende vier jaar is Rotterdam van plan achttiendu­izend nieuwe woningen te realiseren. Het gaat hier om een mix tussen huur- en koopwoning­en en bedrijfspa­nden die als woonruimte worden gebruikt. (Volkskrant)

 ??  ?? Aardbeving­sbestendig­e prefab-woningen worden getranspor­teerd van Wognum, via de Afsluitdij­k, naar Loppersum. (Foto: ANP)
Aardbeving­sbestendig­e prefab-woningen worden getranspor­teerd van Wognum, via de Afsluitdij­k, naar Loppersum. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname