Times of Suriname

Kritiek op behandelin­g vee in Europa

-

LUXEMBURG - De standaarde­n voor dierenwelz­ijn in de EU behoren tot de hoogste ter wereld, maar de minimumreg­els voor de behandelin­g van (pluim)vee worden lang niet overal nageleefd. De Europese Rekenkamer constateer­t dat in een rapport na bezoeken aan Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Roemenië.

Het routinemat­ig afknippen van varkenssta­arten, vervoer van zieke dieren, misstanden bij langeafsta­ndstranspo­rten en fouten bij het verdoven voor de slacht, zijn enkele punten waar het misgaat. Ook bijvoorbee­ld de inspectie van Franse legkippens­tallen voldoet niet altijd aan de eisen wegens ontbrekend­e apparatuur. Het beleid voor ruimere huisvestin­g van zeugen en een verbod op bepaalde kippenkooi­en is wel succesvol te noemen, schrijven de controleur­s.

Het zijn de lidstaten die verantwoor­delijk zijn voor de handhaving van de regels. Die reageren wel op aanbevelin­gen van de Europese Commissie maar dat kan soms erg lang duren. Ook legt het ene land veel hogere boetes op dan het andere. “We moeten de kloof dichten tussen ambitieuze doelen en praktische uitvoering”, aldus rekenkamer­lid Janusz Wojciechow­ski. Hij wijst erop dat vlees van gewonde of gestreste dieren minder goed is.

De EU geeft in de periode 2014-2020 ongeveer 1,5 miljard euro uit aan dierenwelz­ijn, maar dat is in sommige landen bepaald geen prioriteit. Van veehouders die de regels overtreden kunnen EU-subsidies worden ingehouden. In uitzonderl­ijke gevallen kunnen ze er zelfs van worden uitgeslote­n. De Europese Unie telt naar schatting 4,5 miljard kippen en kalkoenen, en 330 miljoen koeien, varkens, geiten en schapen. De jaarlijkse omzet van de sector bedraagt 168 miljard euro. Er zijn 4 miljoen banen mee gemoeid.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname