Times of Suriname

Oververhit­te telmachine­s frustreren hertelling van stembiljet­ten Florida

-

VS Het getouwtrek tussen Republikei­nen en Democraten over de tussentijd­se verkiezing­en in de Verenigde Staten is nog niet voorbij. Oververhit­te telmachine­s in Florida gooien roet in het eten en zorgen ervoor dat de wettelijke deadline voor de hertelling vermoedeli­jk niet wordt gehaald. Die loopt morgen om vijf uur af. Beide kampen sturen hun advocaten alvast vooruit om die aan te vechten.

-

De wet in Florida bepaalt dat bij een verschil in stemmen van minder dan een half procent er een hertelling moet volgen. Bij een verschil van een kwart procentpun­t moet dat zelfs met de hand. De Democratis­che senator Bill Nelson had slechts 0,22 procentpun­t minder stemmen dan zijn Republikei­nse rivaal Rick Scott.

Die laatste riep zich fluks tot winnaar, maar daarmee was de kous niet af. Nelson eiste een hertelling. Alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. En de tijd dringt. De grootste problemen bij de hertelling doen zich voor in Palm Beach. Medewerker­s zagen zich genoodzaak­t hun werk opnieuw te doen, nadat er verschille­n optraden bij het hertellen van 174.000 zogenaamd ‘vroege’ formuliere­n: stemmen die per post werden uitgebrach­t.

De telmachine­s maken daardoor overuren en zijn nu zelfs warmgelope­n. Om de problemen met de vastlopend­e telmachine­s het hoofd te bieden, is een techneut ingevlogen. “Maar veel garantie dat het gaat lukken, hebben we niet”, zegt toezichtho­uder Susan Bucher, die met argusogen naar de klok kijkt, tegen lokale tv-zender WPTV.

De telproblem­en stoken het vuur onder de gefrustree­rde partijen nog eens extra op. De verkiezing­en zijn al een week voorbij en nog is er geen winnaar in het Democratis­che bastion. De Democraten hebben er bij de autoriteit­en van Florida op aangedrong­en om, koste wat kost, elke stem te tellen. Zelfs als het oprekken van de regels daarvoor noodzakeli­jk is.

Zo willen de Democraten de rechter bijvoorbee­ld vragen de regel terzijde te schuiven die stelt dat bij ingezonden stemmen de handtekeni­ng op de envelop overeen moet komen met die in het stemsystee­m. De Republikei­nen op hun beurt beweren dat zo verkiezing­sfraude op de loer ligt die hen alsnog de overwinnin­g in de Sunshine State kan kosten.

Bewijs daarvoor dragen zij overigens niet aan. En ook Republikei­nse toezichtho­uders zeggen geen gevallen van fraude te hebben geconstate­erd. Wie daarvan wel bewijs zegt te hebben, wordt door de rechter opgeroepen zich te melden. In vier provincies lopen inmiddels rechtszake­n over het wel of niet schrappen van handtekeni­ngregels en het oprekken van de deadline. “We zouden moeten overeenkom­en dat een legale en nauwkeurig­e telling ons beider doel is”, zegt Marc Elias, de advocaat van democraat Nelson. De Republikei­nen zien er vooral een poging in de regeltjes te verdraaien. “We moeten de druk erop houden bij deze mensen, om er zeker van te zijn dat ze de wet naleven”, aldus de Republikei­nse afgevaardi­gde Francis Rooney.

President Trump ziet liever dat Nelson zijn nederlaag erkent. “Wanneer zal Bill Nelson in Florida toegeven?” twitterde Trump gisteren. “De figuren die de verkiezing­en in Broward en Palm Beach runnen, zullen niet genoeg stemmen kunnen ‘vinden’. Ze krijgen nu veel te veel aandacht.” Anderen stellen dat er helemaal geen haast bij de hertelling is, omdat de winnaar toch pas in januari wordt ingezworen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname