Times of Suriname

Groep migranten weigert schip te verlaten

-

LIBIE - Tientallen geredde migranten weigeren aan land te gaan in Libië. Ze hebben zich verschanst aan boord van een containers­chip in de stad Misrata, zegt een medewerker van de Libische kustwacht.

De bemanning van het schip heeft vorige week meer dan negentig migranten gered op zee. Na onderhande­lingen zouden veertien van die migranten zich bereid hebben getoond te ontschepen, zeggen hulpverlen­ers en een kustwachto­fficier. Het gaat onder meer om een Soedanese moeder en haar baby. Anderen opvarenden weigeren resoluut het schip te verlaten. ,,Toen ik werd onderschep­t door dit schip dacht ik naar Malta of Italië gebracht te worden’’, zei een 19-jarige Soedanees telefonisc­h. “Ik wil liever dood dan naar Libië. Dat is een gevangenis.’’ Een andere tiener uit Soedan vertelde dat zijn broer en een vriend in Libië zijn gedood door mensensmok­kelaars.

De patstellin­g duurt ondertusse­n al enkele dagen. De kustwacht heeft hulporgani­saties toestemmin­g gegeven zich over de migranten te ontfermen, vertelde Julien Raickman van Artsen zonder Grenzen. Hij pleitte voor een geweldloze oplossing.

De geredde opvarenden komen onder meer uit Eritrea, Somalië en Bangladesh. “We hebben mensen gesproken die martelinge­n hebben ondergaan op de migratiero­ute’’, zei Raickman, die wil dat de meest kwetsbare migranten niet worden opgesloten. “Het lijkt abnormaal dat de Verenigde Naties geen alternatie­f kan voorstelle­n voor die mensen.’’

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname