Times of Suriname

Mexicaanse president ontkent omkoping door Sinaloa-kartel

-

MEXICO - De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en zijn voorganger Felipe Calderón hebben gisteren ontkend dat ze omgekocht zijn door het machtige Sinaloa-kartel. Eén van de advocaten van drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, had de oud-presidente­n bij de start van diens proces in New York daarvan beschuldig­d.

“De regering van Enrique Peña Nieto heeft crimineel Joaquín Guzmán Loera vervolgd, gearrestee­rd en uitgewezen. De verklaring­en van zijn advocaat zijn volledig vals en lasterlijk”, reageerde Eduardo Sanchez, woordvoerd­er van de Mexicaanse president, via Twitter. Ook de Mexicaanse oud-president Felipe Calderón reageerde via Twitter. “Noch hij, het Sinaloa-kartel of een ander kartel hebben me geld gestort”, schreef hij.

Volgens de advocaat zouden honderden miljoenen dollars overgemaak­t zijn, in naam van de organisati­e, aan Peña Nieto en Calderón. Ismael ‘El Mayo’ Zambada, de voortvluch­tige medebeschu­ldigde op het proces tegen El Chapo, zou verantwoor­delijk geweest zijn voor die stortingen, zei advocaat Jeffrey Lichtman in zijn inleidend pleidooi. “De waarheid is dat hij niets controleer­de”, zei de advocaat over Guzmán. Zijn cliënt riskeert een levenslang­e gevangenis­straf. Het proces zal naar verwachtin­g vier maanden duren. Volgens Lichtman is El Chapo niets meer dan een zondebok voor de Mexicaanse regering. “Waarom heeft de Mexicaanse regering een zondebok nodig? Omdat ze te veel geld verdienen aan de steekpenni­ngen van de drugsbaron­s.”

El Chapo werd in januari 2016 opgepakt in zijn bolwerk Sinaloa, in het noordweste­n van Mexico, zes maanden na zijn spectacula­ire ontsnappin­g uit een hoogbeveil­igde gevangenis, via een tunnel van meer dan een kilometer lang. Mexico leverde de drugsbaron nadien uit aan de VS.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname