Times of Suriname

Centrale bank kan in crypto’s stappen

-

SINGAPORE - Centrale banken moeten de uitgifte van hun eigen cryptomunt­en als serieuze optie overwegen. Digitale valuta’s bieden namelijk veel voordelen, zoals beschermin­g en privacy van consumente­n. Dat zei voorzitter Christine Lagarde van het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) op een congres in Singapore.

“Er zijn al centrale banken die hier onderzoek naar doen”, aldus Lagarde, die aangeeft dat er meer onderzoek nodig is. “Technologi­e verandert, dus moeten wij ook veranderen.”

Louche imago

Cryptomunt­en als de bitcoin hebben nu nog vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze een geliefd instrument voor witwasacti­es door criminelen en malafide personen.

Volgens Lagarde kunnen centrale banken dit probleem oplossen door bij de uitgifte van crypto’s zelf uit te zoeken of gebruikers te goeder trouw zijn. Hun identiteit zou dan niet worden gedeeld met overheden of bedrijven, tenzij dit wettelijk vereist is. De IMFbaas denkt dat crypto’s ook een zegen kunnen

andere zijn voor armere gebieden, die nu nog vaak verstoken blijven van elektronis­che betalingss­ystemen van commerciël­e partijen als banken. De digitale munten bieden volgens Lagarde bovendien een nuttige achtervang als betalingss­ystemen wegvallen door storingen of hacks.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname