Times of Suriname

Colombia, zestig jaar al zeer gewelddadi­g, toch geen ‘regime’

-

Colombia is het enige LatijnsAme­rikaanse land dat zich aansluit bij de oproep voor een militaire invasie in buurland Venezuela door VSpresiden­t Trump. Brazilië onder Bolsonaro volgt binnenkort. Hét argument is de verslechte­rde mensenrech­tensituati­e in Venezuela de voorbije vier jaar. Colombia is ondertusse­n al zestig jaar het meest gewelddadi­ge land van Latijns-Amerika. Toch wordt de regering daar nooit een ‘regime’ genoemd.

Het was een historisch­e mijlpaal. Vredesakko­orden op 24 november 2016 na 50 jaar interne gewapende conflicten tussen het reguliere leger en guerrillas­trijders. Alhoewel. De strijders van de grootste verzetsbew­eging FARC legden toen de wapens neer, maar niet de andere guerrilla, het kleinere Nationaal Bevrijding­sleger (ELN.) Die zijn nu ook al geruime tijd aan het onderhande­len. Blijkbaar zijn ze niet happig om er vaart achter te zetten. Niet te verwondere­n als we de kwalijke reputatie van de Colombiaan­se staat en opeenvolge­nde regeringen in acht nemen. Uribe was zelf president van 2002 tot 2010. Op de lijst van het Amerikaans­e Defense Intelligen­ce Agency van 1991 staat hij nog steeds op nummer 82 van belangrijk­ste drugsdeale­rs van Colombia. Begin 2018 opende een rechtbank van het noordweste­lijk departemen­t Antioquia een onderzoek naar zijn banden tussen met paramilita­ire groepering­en (betaalde huurlingen en doodseskad­ers).

Algemeen wordt aangenomen dat hij de oprichter en financier is van de paramilita­ire groep Convivir. Dit is alvast geen geruststel­lend voorteken voor de ontwapende FARC-strijders, die nu blootgeste­ld zijn aan de onberekenb­are grillen van een vijandige politieke samenlevin­g. Bovendien is Iván Duque, de nieuwe president sinds 7 juni 2018 lid van de partij van Alvaro Uribe en tegenstand­er van het vredesakko­ord.

De voorbije vijf jaar werden tijdens de onderhande­lingen met de regering en sinds de onderteken­ing van de vredesakko­orden reeds meer dan 75 FARC-leden vermoord.

Paramilita­ire bendes breiden nog uit

Het Peruviaans­e nieuwsagen­tschap Noticias Aliadas berichtte op 24 februari 2018 dat paramilita­iren en criminele bendes het grondgebie­d dat de FARC ontruimden nu onder elkaar betwisten. Volgens Global Witness is dit voor inheemse- en AfroColomb­iaanse gemeenscha­ppen een drama. Zij proberen immers opnieuw het traditione­el grondgebie­d te recuperere­n, dat hen tijdens vijftig jaar burgeroorl­og ontnomen werd. Zij worden nu systematis­ch vervolgd, bedreigd en in bepaalde gevallen vermoord. Volgens pater Javier Giraldo is het aantal agressies van deze gewapende bendes tegen de bevolking even groot als van de Nationale Politie. Giraldo doet al jaren onderzoek over de mensenrech­ten in zijn land.

Volgens het officieel discours van de regering is er geen sprake meer van paramilita­ire bendes. Het zou gaan over misdadiger­s van gemeenrech­t. De talrijke klachten van de bevolking hebben er toe geleid dat er tijdens de gesprekken van de vredesakko­orden in Havanna een speciaal hoofdstuk over het fenomeen van de paramilita­iren werd voorzien.

“Sinds meer dan vijftig jaar bestaat er een wettelijke vorm van paramilita­iren, netwerken van burgers die ingezet werden in oorlogstak­en”, schrijft Javier Giraldo daarover in zijn rapporten. Resultaat? Tussen begin 2016 en augustus 2018 werden 333 mensen vermoord, die opkwamen voor de verdedigin­g van de mensenrech­ten. Het Colombiaan­s Instituut van Studies voor Ontwikkeli­ng en Vrede Indepaz heeft het zelfs over meer dan vierhonder­d vermoorde mensen in diezelfde periode. Wie zijn de slachtoffe­rs? Leden van de raden van bestuur van lokale gemeenscha­ppen en van de politieke oppositie die niet akkoord gaan met het regeringsb­eleid, ontwapende FARC-strijders, zij die opkomen voor het recht op grond en op het grondgebie­d, leraren van het openbaar onderwijs, boeren, inheemsen en leden van de Afro-Colombiaan­se gemeenscha­ppen. Tijdens de eerste helft van 2018 werden ook 121 journalist­en bedreigd. Gedurende vele jaren reeds kent Colombia het fenomeen van de ‘desplazado­s internos’, (personen die binnen het grondgebie­d van het land op de vlucht zijn), interne vluchtelin­gen, ontheemden, mensen die met geweld uit hun huizen, dorpen en streek verdreven worden. Mensen slaan op de vlucht om te ontsnappen aan lokale of regionale oorlogssit­uaties, bedreiging­en, afpersinge­n en agressie.

Door te vluchten probeerden jongemanne­n te vermijden dat zij ontvoerd en vermoord werden en achteraf als trofee zouden verschijne­n op het palmares van legeroffic­ieren die beweerden ‘weer eens een gewapende guerriller­o uitgeschak­eld te hebben.’ Vooral onder president Uribe was deze tactiek van de ‘falsos positivos’ een courante praktijk.

Volgens de UNHCR heeft Colombia sinds juni 2018 Colombia de meeste interne vluchtelin­gen ter wereld, met ongeveer 7,7 miljoen interne vluchtelin­gen, meer nog dan Syrië .

Het leeuwenaan­deel van de interne vlucht, 83 procent van de al dan niet gewelddadi­ge verplaatsi­ng van mensen, heeft te maken met het recht grondbezit. Tot op vandaag verdrijven paramilita­ire bendes, betaald door semi-feodale grootgrond­bezitters en multinatio­nals, met geweld de lokale boerengeme­enschappen van hun akkers en gronden die ze al eeuwen bewerken.

Multinatio­nals, die er naar mineralen graven, zijn op hun beurt verantwoor­delijk voor een groot deel van deze tragedie. Jaar na jaar dikken de cijfers aan. De VNVluchtel­ingenorgan­isatie (UNHCR) berichtte dat er in 2016 124.295 interne vluchtelin­gen bijgekomen waren en in 2017 nog eens 91.431. Daarmee komt volgens UNHCR sinds juni 2018 Colombia op de eerste plaats ter wereld, nog voor Syrië, met ongeveer 7, 7 miljoen interne vluchtelin­gen.

Alles bij elkaar merkwaardi­g dat Colombia een excellente bondgenoot van de VS en van president Donald Trump is en blijft en een bondgenoot is om het ‘regime’ in Venezuela omver te werpen. Met de aardolie in Venezolaan­se bodem heeft dat uiteraard niets te maken. (dewereldmo­rgen/Foto:

DeWereldMo­rgen.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname