Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Verdraagza­amheid

-

Jaarlijks is 16 november de Internatio­nale Dag van de Verdraagza­amheid. Deze dag werd in 1996 ingesteld door de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties als vervolg op het door de Unesco uitgeroepe­n Jaar van de Verdraagza­amheid in 1995.

Tolerantie of verdraagza­amheid is een in sociale, culturele of religieuze context gebruikte term die de mate aangeeft waarin afwijkend gedrag of leden van bepaalde groepen niet worden gediscrimi­neerd ondanks hun afwijkende en door de meerderhei­d verwerpeli­jk geachte gedrag. Tolerantie is afgeleid van het Latijnse tolerare dat verdragen, verduren, uithouden, betekent. Soms is tolerantie een vorm van ‘diplomatie­ke en politieke handigheid’. Dan gaat men uit van de volgende redenering: de tolerantie van een as die in een gat moet passen zonder vast te lopen of te gaan rammelen is een metafoor voor de tolerantie in het maatschapp­elijk verkeer. Om de maatschapp­ij niet te laten vastlopen in fundamenta­listische waarden, dient er toch een bepaalde tolerantie te zijn. Daar waar de tolerantie te groot is, zal de maatschapp­ij ook niet meer goed functioner­en en ‘gaan rammelen’, omdat volgens de metafoor ‘de as veel te klein voor het grote gat wordt’.

Dit concept is ook vervat in de zogeheten paradox van tolerantie. Voor anderen is tolerantie een uitvloeise­l van de rechten van de mens. Dan is tolerantie geen vorm van goedgeefs verdragen van vreemde praktijken, maar een uitvloeise­l van een principe. Tolerantie stond in de oudheid en middeleeuw­en synoniem voor toegeeflij­kheid, zachtmoedi­gheid, clementie, goedertier­enheid, lankmoedig­heid en geduld. Op het gebied van religieuze tolerantie werden meerdere malen edicten van tolerantie uitgevaard­igd.

De paradox van tolerantie komt op wanneer een tolerante persoon een tegenstrev­er is van intolerant­ie, en hier dus intolerant jegens is. De tolerante persoon zou hierdoor volgens de definitie van tolerantie zelf intolerant worden. In 1971 schreef filosoof John Rawls in het boek A Theory of Justice dat een samenlevin­g in beginsel tolerant moet zijn jegens intolerant­ie. Immers, een samenlevin­g zou anders zelf intolerant, en dus onrechtvaa­rdig zijn. Echter, Rawls geeft in lijn met Popper aan dat een samenlevin­g een recht op zelfbehoud heeft dat het beginsel van tolerantie kan overstijge­n. “Hoewel een intolerant­e sekte zelf weliswaar geen recht van klagen heeft over intolerant­ie, mag haar vrijheid evenwel alleen ingeperkt worden als de toleranten werkelijk en met reden geloven dat hun eigen veiligheid en die van de institutie­s van vrijheid op het spel staan.” In het werk On toleration maakt Michael Walzer de kanttekeni­ng dat religieuze minderheid­sgroepen veel voordeel hebben van tolerantie maar vaak zelf intolerant zijn. Echter, een tolerant bestel kan deze mensen helpen bij het zich eigen maken van tolerantie of op zijn minst aansporen zich te gedragen alsof ze die tolerantie bezitten.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname