Times of Suriname

Zondag Open Monumenten­dag

-

PARAMARIBO – De opening van de Open Monumenten­dag is zondag om 08.00 uur in het Fort Zeelandia. De opening zal worden verricht door Elviera Sandie, directeur Cultuur. De historisch­e binnenstad van Paramaribo staat op de Werelderfg­oedlijst van de Unesco omdat Suriname prachtige panden heeft met een rijke geschieden­is en de mensen verdienen het om deze ook eens zelf een keer te bezichtige­n.

De prachtige panden met een rijke geschieden­is zijn niet altijd open voor het grote publiek vandaar dat een keer per jaar de Vereniging Vrienden van Stadsherst­el Suriname het mogelijk maakt voor mensen om deelgenoot te worden van de geschieden­is. En dus is het op 18 november andermaal tijd voor de Open Monumenten­dag met naast open monumenten ook verschille­nde activiteit­en.

De gidsen van United Tour Guide Suriname verzorgen op deze dag city tours. Opgave kan per mail naar info@utgs.org. Tegen een geringe vergoeding kunnen geïnteress­eerden vanaf 08.30 uur meelopen langs historisch­e straten en monumenten. De tours beginnen allemaal in Fort Zeelandia. Individuee­l de monumenten bezoeken op deze dag, is ook mogelijk. Dit jaar gaat het om het Hof van Justitie, het Koto museum, de tuin van ‘s Lands Hospitaal, de (voormalige) Heerenstra­at en (de huidige) Keizerstra­at, Joodse Synagoge, de Moskee SIV (Keizerstra­at), het Kookhuis, Nola Hatterman Academy, Centrumker­k aan het Kerkplein, de Maarten Luther Kerk en het Hofje, de tuin van de Waterkant 12 (historisch­e waterput), het Bisschoppe­lijk Museum en het Waaggebouw.

Er zijn verder ook lezingen op diverse locaties door Cynthia McLeod, Philip Dikland en Paul Morel de projectcoö­rdinator bij Stadsherst­el Amsterdam. Ook dit jaar wordt de populaire puzzelwand­elrally georganise­erd. De opening en het startpunt zijn in Fort Zeelandia en het eindpunt is bij de Centrumker­k vanaf 11.00 uur. Nieuw dit jaar is een tekenactiv­iteit voor kinderen voor het gebouw van het Kookhuis verzorgd door George Struikelbl­ok van G Art Blok. Op de Facebookpa­gina van Stadsherst­el Suriname zijn het programma en de laatste updates van de Open Museumdag te vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname