Times of Suriname

Saoedi-Arabië wil doodstraf voor vijf verdachten in zaak Khashoggi

-

SAOEDI-ARABIË - De openbaar aanklager in SaoediArab­ië wil doodstraff­en voor de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Elf mensen zijn beschuldig­d van betrokkenh­eid bij de dood van Khashoggi en SaoediArab­ië wil vijf van hen veroordele­n tot de doodstraf. Volgens de hoofdaankl­ager werd Khashoggi gewurgd in het consulaat en is zijn lichaam vervolgens in stukken gesneden. Het is nog niet bekend waar zijn lichaam is. Het onderzoek loopt nog en tot dusver zijn er 21 mensen opgepakt in verband met de zaak.

Volgens de Saoedische autoriteit­en waren de vijf verdachten, die mogelijk de doodstraf krijgen, ingeschake­ld om Khashoggi, columnist van The Washington Post, terug naar Saoedi-Arabië te halen. De opdracht hiervoor kwam van het plaatsverv­angend hoofd van de Saoedische inlichting­endienst, aldus de aanklager. Khashoggi zou zijn vermoord nadat gesprekken om hem te overtuigen mee terug te komen, waren mislukt. Met die verklaring worden eerdere lezingen van Saoedi-Arabië over de zaak opnieuw tegengespr­oken. Eerder werd gesteld dat het team dat naar Turkije ging uit eigen beweging handelde.

De aanklager meldde verder dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman niet op de hoogte was van de missie rond Khashoggi. De journalist stond bekend als criticus van Bin Salman.

Op 2 oktober was Khasshoggi in het Saoedische consulaat in Istanboel om documenten voor zijn aanstaande huwelijk te regelen. Omdat hij niet meer naar buiten kwam, sloeg zijn verloofde alarm.

Pas na een paar weken met tegenstrij­dige verklaring­en bevestigde­n Saoedische autoriteit­en dat de journalist om het leven was gekomen. De Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Çavusoglu noemt de aangekondi­gde maatregele­n van de officier van justitie van Saoedi-Arabië gisteren in een reactie positief maar onvoldoend­e.

Een woordvoerd­er van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat de eisen tot doodstraf onderdeel zijn van een Saoedisch complot om de waarheid achter de dood van de journalist te verhullen. Volgens de woordvoerd­er gaat het Saoedisch onderzoek naar de zaak niet leiden tot de vondst van de werkelijke daders.

“Ze willen ons laten geloven dat er mensen op eigen initiatief Khashoggi hebben vermoord”, zegt Yasin Aktay, de adviseur van Erdogan. De Turkse president zelf heeft eerder gezegd dat Khashoggi is vermoord op bevel van de hoogste autoriteit­en binnen de Saoedische regering. Saoedische autoriteit­en zeiden gisteren in een verklaring dat ze Turkije meerdere malen hebben gevraagd om informatie en bewijs, maar dat Turkije dit tot op heden niet heeft verschaft.

Turkije liet zaterdag nog weten bandopname­s met details over de dood van Khashoggi te hebben overhandig­d aan bondgenote­n en aan SaoediArab­ië. Erdogan zei dat de opnames zijn verstrekt aan de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname