Times of Suriname

Motie van wantrouwen vanuit eigen partij dreigt voor Theresa May

-

ENGELAND - Jacob ReesMogg, een partijgeno­ot van Theresa May, zegt zijn vertrouwen in de Britse premier op. Hij heeft een brief met deze boodschap ingestuurd. Hij heeft nog wel steun van 47 partijgeno­ten van de Conservati­eve Partij nodig.

Rees-Mogg heeft geen geloof in de huidige leider en vindt dat haar Brexit-deal simpelweg niet werkt. Volgens hem moet het geen groot probleem zijn om de 47 benodigde brieven bij elkaar te krijgen. Volgens Rees-Mogg moet het lukken om May binnen enkele weken af te zetten. “Ik denk dat het parlementa­ire proces versneld kan worden.” Mocht de Conservati­ef het aantal benodigde brieven halen, dan gaat het proces van start. Mocht May de motie van wantrouwen overleven, dan kan er een jaar lang geen proces tegen haar worden aangespann­en. Daardoor twijfelen ‘brexiteers’ of ze brieven voor een motie van wantrouwen moeten insturen. De Britse premier heeft gisteren ruim drie uur lang haar conceptakk­oord verdedigd in het Britse Lagerhuis. Kritiek kwam niet alleen vanuit de grootste oppositiep­artij (Labour), maar ook vanuit haar eigen partij en de kleinere Noord-Ierse unionisten (DUP), waar haar minderheid­sregering van afhankelij­k is.

Rees-Mogg en de harde kern van ‘brexiteers’ binnen de Conservati­eve Partij vinden dat het conceptakk­oord dat May met de Europese Unie overeen is gekomen niet ver genoeg gaat.

Het lijkt hem beter dat er dan gewoon geen deal wordt gesloten. Dat zou betekenen dat het Verenigd Koninkrijk en de EU handel zouden moeten drijven onder de standaarde­n van de mondiale handelsorg­anisatie WTO. De Conservati­ef ontweek de vraag of hij zelf het partijleid­erschap ambieert. De Conservati­eve partij zit vol talenten die dat kunnen doen, stelt hij. De leider van de ‘brexiteers’ noemt onder anderen oud-minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson als optie. Zijn eigen naam laat hij buiten beschouwin­g. Dat zal waarschijn­lijk niet het geval zijn wanneer anderen speculeren over mogelijke kandidaten. Voorafgaan­d en tijdens het debat zijn in totaal zes kabinetsle­den van May vanwege de deal opgestapt. De twee opvallends­te zijn Brexitmini­ster Dominic Raab en zijn onderminis­ter Suella Braverman. (NU)

Een vrouw baant zich een weg door een ondergelop­en straat. (Foto: Dag6)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname