Times of Suriname

Voormalig adviseur Clintons: Hillary gaat opnieuw voor presidents­chap in 2020

-

VS - De voormalig adviseur van Hillary Clinton, Mark Penn, weet het zeker: ze komt terug en doet mee met de presidents­verkiezing­en van 2020. Niet iedereen staat te juichen om deze mogelijke rentree. Analisten waarschuwe­n haar: doe het niet!

Eind vorige maand zette Hillary Clinton (71) zelf de deur vaagweg op een kier. “Ik wil graag president zijn”, liet ze zich ontvallen aan nieuwssite Recode op een evenement in New York. Ze had toen wel net tevoren ontkend dat ze zich opnieuw kandidate zou stellen, maar ze leek toch even te aarzelen.

Afgelopen zondag dan verscheen er in de Wall Street Journal een opiniestuk van Mark Penn en Andrew Stein -respectiev­elijk een voormalige adviseur van Bill en Hillary Clinton en een exvoorzitt­er van de New York City Council. Over Hillary schrijven de auteurs: “Ze zal iets simpels als twee verbijster­ende nederlagen niet in de weg laten staan van haar claim op het Witte Huis.” Volgens Penn en Stein

is Clinton inmiddels ‘ongebonden’ en ‘zal ze het vernederen­de verlies niet in handen van een amateur laten om het verhaal van haar carrière te beëindigen’. Een verwijzing naar de huidige president, Donald Trump, die ongetwijfe­ld in 2020 voor een tweede ambtstermi­jn zal gaan. De auteurs spreken over ‘Hillary Clinton 4.0’, een meer liberale versie van de politica. Ze voorspelle­n dat ze misschien niet van in het begin zal meedingen naar de nominatie voor de Democraten, maar pas als het kaft van het koren gescheiden is. Zo ergens rond de voorverkie­zingen in Iowa. Dat ook wraakgevoe­lens meespelen, ontkennen de auteurs niet: “Ze heeft een steunratin­g van 75 procent bij de Democraten, een onafgewerk­te missie als eerste vrouwelijk­e president, en een persoonlij­ke vete met Trump, wiens aanhangers scandeerde­n: ‘Sluit haar op!’ Dit moet gewroken worden.” Penn en Stein verwijzen naar de Republikei­nse expresiden­t Richard Nixon, die zich na zijn verlies tegen de Democraat John F Kennedy eveneens opnieuw kandidaat stelde voor het presidents­chap in 1968 en ook won. De Amerikaans­e nieuwszend­er CNN is minder enthousias­t voor de mogelijke plannen van Hillary. Volgens CNN zitten heel wat Democraten al stilletjes met de handen in het haar. In de partij leeft bij velen nog de absolute overtuigin­g dat het vorige keer in 2016 niet Donald Trump was die won maar Hillary Clinton die verloor. Ook bij de Republikei­nen viel er een reactie in die richting te bespeuren. Adviseur Kellyanne Conway tweette over Clintons mogelijke kandidatuu­r: “Lieve God, laat het alsjeblief­t zo zijn”.

CNN benadrukt wel dat Penn en Stein niet uit naam van Hillary Clinton zelf spreken en dat het dus niet om ‘een aankondigi­ng’ van Clinton zelf gaat. De zender sluit anderzijds niet uit dat dit een bewuste zet van de Clintons is. Een proefballo­nnetje om slaagkanse­n in te schatten, óf om de strategie van de Republikei­nen in de war te sturen met een kandidate die ze totaal niet zouden verwachten. CNN hoopt alvast dat er van Clintons kandidatuu­r niks in huis zal komen, “in het belang van het land en van de Democratis­che partij”. Politiek analisten Bradley Honan en Arick Wierson, de auteurs van het opiniestuk op de website van CNN, vrezen dat Hillary Clinton niet alleen opnieuw zou verliezen in 2020, maar dat ze ook nog eens haar eigen partij onherroepe­lijk in tweeën zou splitsen. Volgens hen laat het huidige politieke landschap een teruggrijp­en naar Clinton voor de Democraten niet meer toe. Ze verwijzen naar de tussentijd­se verkiezing­en, waar de demografis­che diversitei­t bij de Democratis­che winnaars opviel.

En dan is er nog #MeToo. Het blijft lastig voor Hillary Clinton om haar stem daarin te laten gelden, terwijl ze aangezien wordt voor een vrouw die openlijk geen problemen leek te hebben met de ontrouw van haar man, expresiden­t Bill Clinton.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname