Times of Suriname

Vier actiegroep­en bij landelijke sintintoch­t Zaanstad

-

ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstran­ten die zaterdag willen demonstrer­en tijdens de landelijke intocht van Sinterklaa­s. Twee actiegroep­en zijn voor en twee andere tegen Zwarte Piet. Wie wil demonstrer­en kon zich tot woensdag bij de gemeente melden. De extreemrec­htse Nederlands­e Volks-Unie (NVU) wil met tientallen betogers aanwezig zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken. De andere groep voorstande­rs noemt zich ‘Demonstrat­ie VOOR Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam’. Bij de tegenstand­ers gaat het om ‘Inclusief Sinterklaa­sfeest Zaanstad’ en Opinnzwawi­di.

Burgemeest­er Jan Hamming van Zaanstad nodigde groepen die willen betogen eerder al uit voor een gesprek. De groepen waarmee de gemeente nu afspraken heeft gemaakt, hebben aangegeven uit te zijn op een vreedzaam protest. Ook hebben ze beloofd zich aan de voorschrif­ten te houden.

“De landelijke intocht van Sinterklaa­s is een evenement voor kinderen. De rechten van kinderen vormen het uitgangspu­nt bij de maatregele­n die de burgemeest­er, politie en Openbaar Ministerie (OM) nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen”, aldus de gemeente in een verklaring.

Langs de route worden twee vakken ingericht waar mag worden gedemonstr­eerd. Ze liggen ver uit elkaar: één op de Lagedijk en één aan de Leeghwater­weg. Daarmee wil de gemeente confrontat­ies voorkomen. Beide vakken zijn afgescheid­en van de plekken waar kinderen staan. Overigens hebben twee van de vier groepen, één voor één tegen Zwarte Piet, aangegeven niet langs de route te willen staan, maar op ruime afstand van de route.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname