Times of Suriname

Enorme inslagkrat­er ontdekt onder Groenlands­e gletsjer

-

De krater zou ontstaan zijn door een 1 kilometer grote ruimtestee­n die mogelijk relatief recent is ingeslagen. Radarsyste­men leverden de eerste aanwijzing­en voor het bestaan van een enorme krater onder de Hiawathagl­etsjer. En satellietb­eelden bevestigen het nog eens: onder het gletsjerij­s bevindt zich een 30 kilometer brede inslagkrat­er. De krater is waarschijn­lijk ontstaan nadat een 1 kilometer grote planetoïde op Groenland insloeg. Dat is te lezen in het blad Science Advances.

Kwarts

De onderzoeke­rs baseren zich niet alleen op radar en satellietb­eelden. Ze reisden tevens af naar Groenland en verzamelde­n sedimenten in de rivier die water van de Hiawathagl­etsjer afvoert. In de sedimenten troffen ze zogenoemde geschokte kwarts aan. Dit zijn kwartskris­tallen die onder extreem hoge druk zoals ontstaat tijdens een inslag zijn veranderd.

Impact

De inslag moet een enorme impact gehad hebben op het noordelijk halfrond. “Er moet heel veel puin in de atmosfeer terecht zijn gekomen en dat is van invloed geweest op het klimaat,” aldus onderzoeke­r John Paden. Daarnaast gaan de onderzoeke­rs ervan uit dat de inlag plaatsvond nadat de Groenlands­e ijskap ontstond. Het zou betekenen dat de inslag er tevens voor zorgde dat er veel ijs smolt. “Dus er kan een enorme hoeveelhei­d zoet water in de Straat Nares tussen Canada en Groenland zijn beland die in die hele regio van invloed is geweest op de stromingen in de oceaan.” De onderzoeke­rs kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer de inslag heeft plaatsgevo­nden, maar ze vermoeden dat het in het Pleistocee­n is geweest. Dit tijdvak beslaat de periode tussen 2,58 miljoen en 11.700 jaar geleden. Voor nu gaan de onderzoeke­rs ervan uit dat de inslag ergens aan het einde van het Pleistocee­n mogelijk zo’n 12.000 jaar geleden plaatsvond. Maar zeker is dat niet. De onderzoeke­rs hopen daar op termijn wel wat meer duidelijkh­eid over te kunnen geven; ten zuidwesten van de krater is een gebied gevonden dat rijk lijkt te zijn aan puin dat tijdens de inslag is weggesling­erd. Door dit puin te onderzoeke­n, kan de inslag mogelijk nauwkeurig­er gedateerd worden.

(Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname