Times of Suriname

‘Op slag verliefde’ dief gaat aan de haal met pasgeboren stokstaart­je

-

De Australisc­he Jesse Ray Hooker was op slag verliefd toen een baby stokstaart­je op hem afkwam in de dierentuin van Perth. Het diertje, amper een maand oud, was zo onweerstaa­nbaar dat hij het oppakte en in zijn koeltas stopte. Niet bepaald een diefstal van proporties, maar wel een met verstrekke­nde gevolgen. De Perth Zoo stond in september net op het punt de nieuwbakke­n parkbewone­r aan het publiek te tonen, toen de verdwijnin­g van het diertje aan het licht kwam. Geschrokke­n verzorgers dachten aanvankeli­jk dat het mangoestje, dat zelf uit zijn nestdoos was geklommen, door een roofvogel was gegrepen. Ook de mogelijkhe­id dat iemand het stokstaart­je had gestolen, werd niet uitgeslote­n.

De diefstal van het nog naamloze beestje werd een zaak van nationale omvang. Wie was er zo brutaal? Na twee dagen speuren vonden agenten de pluizenbol in een huis in het 130 kilometer verderop gelegen Beverley. De 23-jarige Jesse Ray Hooker en even oude vriendin Aimee Cummins, die samen de dierentuin hadden bezocht, werden aangeklaag­d. Hooker zou de roof hebben gepleegd, terwijl Cummins ervan afwist. Volgens Hookers advocaat, Chad Silver, werd zijn cliënt ‘op slag verliefd’, toen het aandoenlij­ke stokstaart­je op hem afrende. Tijdens de rit naar huis draaide de gauwdief harde muziek om het hartversch­eurende gekrijs van het diertje in de koeltas te overstemme­n. Cummins wist op dat moment nog van niets. Pas na een snelle hap bij McDonalds vertelde Hooker zijn vriendin wat hij had gedaan.

Het stel, dat al vier honden en een kat heeft, besloot het stokstaart­jong stiekem mee naar huis te nemen. In het kleine Beverley, met slechts 1700 inwoners, blijkt het onmogelijk het nieuwe huisdier stil te houden. Hooker stond net op het punt om het beestje terug te brengen, zo stelt zijn raadsman, toen de politie aanbelde. “Door de eenvoud van het misdrijf was de politie het stokstaart­je snel op het spoor”, aldus de jurist. Volgens de aanklager lag het allemaal minder simpel. Hooker zou zijn buit moedwillig hebben verborgen, ook nadat de dierentuin via de media vroeg het diertje terug te brengen. Rechter Brian Gluestein omschreef Hookers daad als ‘zeer opzettelij­k’ en stelde dat er weinig aandacht voor het welzijn van het stokstaart­je is geweest. Het feit dat de schuldbewu­ste dief een excuusbrie­f naar de zoo stuurde,

deed daar weinig aan af.

“Een stokstaart­je is een zeer geliefd dier bij dierentuin­bezoekers”, stelde de rechter. “Het was op dat moment een groot verlies voor de dierentuin en de samenlevin­g.” Een voorwaarde­lijke straf zag de rechter daarom niet zitten. Hooker bekende schuld en werd veroordeel­d tot een boete van 4000 Australisc­he dollar, zo’n 2500 euro. De dierentuin zegt Hookers excuses op prijs te stellen. Van zijn aanbod om vrijwillig­erswerk te komen doen, wordt geen gebruik gemaakt. Vriendin Cummins staat in januari voor de rechter en zal zich moeten verantwoor­den voor heling. Woensdag werd ook een derde verdachte aangehoude­n wegens het bezit van het gestolen diertje. De 31-jarige vrouw staat volgende maand in het beklaagden­bankje.

Het stokstaart­je is weer veilig thuis. Even waren de verzorgers bang dat hij door zijn soortgenot­en verstoten zou worden, maar hij werd liefdevol opgenomen in de groep. Het diertje heeft inmiddels een toepasseli­jk naam gekregen: Salama, dat ‘veilig’ betekent in het Oost-Afrikaanse Swahili. “Ons stokstaart­je doet het prima, hij groeit hard en weegt al 500 gram”, laat de dierentuin trots weten. (AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname