Times of Suriname

Suriname participee­rt in achtste ontmoeting Korea-Caribische Partnersch­ap

-

PARAMARIBO – In het kader van de verdere verdieping van de relatie tussen het Caribisch Gebied en de Republiek Korea, heeft in oktober een ontmoeting van het KoreaCarib­ische Partnersch­ap plaatsgeha­d. Dit jaarlijks terugkeren­d forum wordt sinds 2011 georganise­erd. Het thema van het forum dit jaar was:

for Peace and Security’.

Korea en de aanwezige Caricom-lidlanden hebben van gedachten gewisseld over samenwerki­ngsmogelij­kheden op het gebied van vrede en veiligheid en vraagstukk­en die aangepakt dienen te worden om de vrede en veiligheid te handhaven. De vooruitgan­g die gemaakt wordt met betrekking tot de vrede op het Koreaanse schiereila­nd werd ondersteun­d.

De presentati­e van Suriname heeft zich gericht op het belang van vreedzame oplossing van geschillen, respect

‘The Korea-Caribbean Partnershi­p

voor de soevereini­teit, alsmede het niet inmengen in de interne aangelegen­heden van een soevereine staat. Voorts werd ingegaan op het handhaven van een Vredeszone van het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika, alsook het verbod op nucleaire wapens in deze regio. Daarnaast werd aangehaald de committeri­ng aan afspraken binnen de Verenigde Naties met betrekking tot wapengebru­ik.

Suriname, vertegenwo­ordigd door het Ministerie van Buitenland­se Zaken, heeft eveneens de nadruk gelegd op klimaatver­andering en de gevolgen hiervan voor het handhaven van vrede en veiligheid. De kwetsbaarh­eid van Suriname met een lage kustlijn voor de effecten van klimaatver­andering werd toegelicht. De landen werden opgeroepen om te participer­en in de High Forest Cover, Low Deforestat­ion Conferenti­e in Climate Finance Mobilizati­on, van 12 tot 15 februari volgend jaar in Paramaribo.

Korea had in het programma eveneens enkele bezoeken opgenomen, gericht op de kennismaki­ng met de geschieden­is en cultuur van dit land, alsook een bezoek aan het ‘Green Climate Fund’. Deze achtste ontmoeting, waaraan ook vijf ministers uit het Caribisch Gebied hebben deelgenome­n, heeft plaatsgeha­d op 31 oktober dit jaar. Dit meldt het Ministerie van Buitenland­se Zaken in een persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname