Times of Suriname

Wereld Prematuurd­ag

-

Wereld Prematuurd­ag is voor kinderen die te vroeg geboren worden. Dat zijn er volgens Wikipedia zo’n 15 miljoen per jaar. En die mogen dan ook best een dag hebben, en wel 17 november.

Het initiatief komt van de Europese Ouderorgan­isatie en wordt sinds 2011 gevierd. Inmiddels wordt de dag ook door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie gesteund. ‘Prematuur’ is een aanduiding die in de geneeskund­e betekent dat een baby te vroeg geboren is. Normaal gesproken duurt een zwangersch­ap veertig weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruati­e. Als de zwangersch­ap niet de volle veertig weken duurt, is er al naargelang het moment van geboorte sprake van een eerdere geboorte, vroeggeboo­rte, extreme prematurit­eit of een miskraam. Een miskraam is een spontane afbreking van een zwangersch­ap tot twintig weken. De medische term hiervoor is spontane abortus, maar omdat ‘abortus’ in de spreektaal meestal wordt gebruikt voor een opzettelij­ke zwangersch­apsafbreki­ng (abortus provocatus), wordt dat woord vaak met enige voorzichti­gheid gebruikt bij ouders die ongewild een zwangersch­ap verliezen.

Een zwangersch­ap duurt gemiddeld veertig weken, wanneer een kind geboren wordt tussen 37 en 42 weken heet dit ‘op tijd’. In principe is dan, als er geen andere complicati­es zijn, een thuisbeval­ling mogelijk. Als de baby geboren wordt na een zwangersch­ap korter dan 37 weken, spreekt men volgens de definitie van de WHO van een ‘vroeggeboo­rte’. Wanneer een zwangersch­ap spontaan voor de 22e zwangersch­apsweek eindigt, spreekt men van een ‘miskraam’. Een vroeggeboo­rte met een zwangersch­apsduur van minder dan of gelijk aan 32 weken wordt extreme prematurit­eit genoemd. Afhankelij­k van hoe te vroeg het kind geboren is moet het kind in een couveuse tot het volgroeid is.

Een couveuse is een apparaat waarin zieke of te vroeg geboren baby’s in een gecontrole­erde omgeving geobservee­rd en verpleegd kunnen worden. Couveuses hebben meestal de vorm van een doos en zijn gemaakt uit transparan­te kunststof en omgeven de baby volledig. In een couveuse kan de temperatuu­r worden geregeld, wat voor prematuren nodig is omdat zij nog geen of erg weinig eigen lichaamsve­t hebben en daardoor niet in staat zijn hun eigen temperatuu­r te regelen. Maar ook de luchtvocht­igheid en luchtsnelh­eid kunnen worden geregeld, wat onder meer van belang is voor de beperking van vochtverli­es. Verder beperken couveuses de kans op infectie. Meestal zijn er twee uitsparing­en in de couveuse aangebrach­t met soms zelfs ingebouwde rubberhand­schoenen om de baby te kunnen behandelen zonder gevaar voor infectie.

Bij deze zeer jonge kinderen treden echter verhouding­sgewijs veel, ook ernstige, handicaps op, ook als ze het halen. In andere landen wordt weleens getracht nog jongere kinderen in leven te houden. De grens van levensvatb­aarheid daalt door de vooruitgan­g die geboekt wordt in de neonatolog­ie. De twee jongste kinderen die als prematuren geboren werden, zijn waarschijn­lijk James Elgin Gill (geboren op 20 mei 1987 in Ottawa, na 21 weken en 5 dagen zwangersch­ap) en Amillia Taylor (geboren op 24 oktober 2006 in Miami, na 21 weken en 6 dagen zwangersch­ap).

Bij het geboortege­wicht worden in het algemeen twee grenswaard­en aangehoude­n. Een geboortege­wicht van minder dan 2.500 gram wordt aangeduid als ‘laag’ en een geboortege­wicht tot 1.500 gram wordt ‘erg laag’ genoemd. Vroeggebor­en kinderen kunnen zelfs rond de 400 gram wegen.

(Bron: Fijne dag)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname