Times of Suriname

Trump moet verbannen CNN-verslaggev­er toegang verlenen tot Witte Huis

-

VS - Een federale districtsr­echter heeft gisteren bepaald dat de Amerikaans­e president Donald Trump CNNverslag­gever Jim Acosta weer toegang moet verlenen tot persconfer­enties en evenemente­n in het Witte Huis. Dat meldde Bloomberg gisteren. Het Witte Huis trok de accreditat­ie van de CNN-journalist vorige week in na een controvers­iële uitwisseli­ng met Trump tijdens een televisiep­ersconfere­ntie, de dag na de tussentijd­se verkiezing­en. CNN vond dat deze sanctie de persvrijhe­id schond. Zowel CNN als Acosta klaagde de president en vijf van zijn stafleden aan, onder wie stafchef John Kelly en perssecret­aris Sarah Huckabee Sanders.

Acosta en Trump botsten met elkaar toen de verslaggev­er vragen stelde over Trumps opmerkinge­n over immigrante­n tijdens de verkiezing­scampagne. Trump reageerde hierop met onder andere de uitspraak “dat Acosta’s kijkcijfer­s veel hoger zouden zijn, als hij CNN beter zou leiden.”

Na de persconfer­entie beschuldig­de de secretaris van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders de CNNjournal­ist ervan “zijn handen op de staf van het Witte Huis te hebben geplaatst”, en noemde dat incident de reden waarom zijn toegang tot de media werd ingetrokke­n. CNN en Acosta suggereren dat de president de accreditat­ie heeft ingetrokke­n omdat het de vragen van Acosta niet leuk vond. De regering weerlegde dit en stelde dat de accreditat­ie is ingetrokke­n om de ‘grootspraa­k’ van de CNN-journalist, die zou hebben geweigerd de microfoon over te dragen zodat een andere verslaggev­er een vraag kon stellen.

Kelly vroeg tijdens de hoorzittin­g woensdag of er een minder beperkende manier was voor het Witte Huis om Acosta te bersipen, misschien door hem zijn pas te laten houden terwijl hij hem verbood persconfer­enties bij te wonen

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname