Times of Suriname

Twee bejaarde Rode Khmer-leiders schuldig bevonden aan genocide

-

CAMBODJA - Twee topfunctio­narissen van de Rode Khmer zijn gisteren in Cambodja door de rechter schuldig bevonden aan genocide. De uitspraak komt bijna veertig jaar nadat het regime dat verantwoor­delijk was voor miljoenen doden omver werd geworpen.

Een speciale rechtbank in Cambodja bevond de 92-jarige Nuon Chea en de voormalige president Khieu Samphan (87) schuldig aan misdaden tegen de menselijkh­eid en genocide tegen de Cham-moslims en de Vietnameze­n.

Zij zijn de eerste functionar­issen van de Rode Khmer ooit die schuldig zijn bevonden aan genocide. Door uithongeri­ng, executies en een gebrek aan medische zorg kwamen tussen 1975 tot 1979 naar schatting tussen de 1,7 en 2,2 miljoen Cambodjane­n om het leven. Dat was een kwart van de bevolking op dat moment.

Chea en Samphan waren belangrijk­e leiders tijdens het schrikbewi­nd van Pol Pot. In 2014 bepaalde het Cambodja-tribunaal al dat Chea en Samphan schuldig waren en levenslang de gevangenis in moesten. Ook in hoger beroep hield het vonnis stand.

Samphan speelde tijdens het regime van het Rode Khmer een grote rol in het economisch­e beleid. Daarnaast was hij voorzitter van het staatspres­idium. Chea, bijgenaamd ‘Broeder nummer 2’, was als plaatsverv­angend secretaris­generaal van de Rode Khmer de rechterhan­d van Pot. Hij fungeerde van september 1976 tot 1977 als premier, totdat Pot die functie weer ging vervullen.

Zowel Samphan als Chea heeft de aanklachte­n altijd ontkend. Beide heren zeiden in 2014 al nooit van de wreedheden op de hoogte te zijn geweest.

De hoogste leider Pot is nooit veroordeel­d voor de misdaden. Hij stierf in 1998. Pot streefde naar een extreme vorm van communisme en hoopte een agrarische utopia op te zetten.

In 2001 werd een speciale rechtbank opgericht om daders van het Rode Khmer-regime te vervolgen. Sindsdien zijn meerdere leden van het regime aangeklaag­d.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname