Times of Suriname

Nieuwe wet rekent af met wildgroei aantal diplomaten

-

PARAMARIBO - De Wet Buitenland­se Dienst wordt aangepast om wildgroei binnen de diplomatie te voorkomen. Er komen wat amendement­en vanuit het parlement die betrekking hebben op het aantal actieve diplomaten in actieve dienst op het Ministerie van Buitenland­se Zaken. Ook over het opleidings­niveau en de toelatings­eisen heeft het parlement wat commentaar, wat ingang vindt bij de regering. De Commissie van Rapporteur­s (CvR) onder leiding van Andre Misiekaba (NDP), heeft enige voorstelle­n gedaan aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenland­se Zaken.

“Ik denk dat we ook in de Memorie van Toelichtin­g daaraan invulling kunnen geven. Met die vereiste dat het het voorrecht is van de president om te bepalen aan welke voorwaarde­n een Chef de Poste zou moeten voldoen. Ik kan me daarin terugvinde­n”, zegt zij in antwoord op een van de voorstelle­n van de CvR. Dit houdt in dat de president eerst toestemmin­g zal moeten verlenen om een ambtenaar van Buitenland­se Zaken te benoemen tot diplomaat. Op dit moment is er geen wettelijke basis en er wordt gewerkt met interne protocolle­n.

Hetzelfde geldt voor het aantal diplomaten. Bij wet is er niets vastgelegd met betrekking tot het aantal actieve diplomaten en er kan bij wijze van spreken ongelimite­erd een diplomatie­k paspoort verleend worden. Misiekaba heeft namens de commissie een voorstel gedaan om in de wet een duidelijke beperking op te leggen die niet open is voor verschille­nde interpreta­ties. “Misschien kunnen we ook in die formulerin­g zeggen: ‘niet meer dan’. Is het nou tien, is het nou vijftien. We nemen dat dan mee. Ik denk dat we dan het zaakje kunnen dichtspijk­eren zo”, zegt de minister. Het ontwerp is klaargemaa­kt voor de plenaire vergaderin­g en zal bij die gelegenhei­d in stemming worden gebracht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname