Times of Suriname

Sivis verzorgt na jaren weer training in Nickerie

-

NICKERIE - Na een aantal jaren is het Scholingsi­nstituut voor de Vakbewegin­g in Suriname (Sivis) weer afgereisd naar Nickerie om een vakbondstr­aining te verzorgen aan vertegenwo­ordigers van overheidsi­nstanties, parastatal­e bedrijven en overige bedrijven. Van 14 tot en met 16 november hebben 25 personen die namens hun vakorganis­atie zijn afgevaardi­gd, een driedaagse training voor shopstewar­ds gevolgd in de multifunct­ionele zaal van Telesur aan de Oostkanaal­straat.

Roy Haverkamp, beleidsmed­ewerker van Sivis, zegt dat de training bedoeld was voor tussenpers­onen van de vakbondsbe­sturen en de leden. “Geprobeerd is de mensen zoveel mogelijk de ‘tools’ te geven zodat ze op weg geholpen worden om te helpen een bijdrage te leveren binnen de vakbond, maar ook binnen het bedrijf waar ze zijn, zodat zaken beter kunnen verlopen en de belangen van beide partijen goed worden behartigd”, zegt Haverkamp. Er zijn onderwerpe­n verzorgd die te maken hebben met de arbeidswet­geving, de Personeels­wet, communicat­ievaardigh­eden, leiderscha­p, taken van de shopstewar­d en behandelin­g van klachten. Haverkamp zegt dat dit de basisvoorw­aarden zijn die de mensen nodig hebben om hun weg te vinden wanneer ze het werk van shopstewar­d gaan doen. De Sivis-beleidsmed­ewerker zegt dat het Sivis trots is dat er geen uitvallers waren. De participat­ie van de mensen is erg goed geweest. Dat heeft volgens Haverkamp gemaakt dat het een succes is geworden. Daarnaast is ook gemerkt dat er problemen zijn waarvoor de mensen naar oplossinge­n zoeken. Het Sivis heeft die bijdrage kunnen leveren en de interactie dat de participan­ten de problemen konden voorleggen. Sivis had eigenlijk gepland om begin volgend jaar Nickerie aan te doen voor de training budgetteri­ng, maar omdat de vraag groot was, is besloten die te verschuive­n en de shopstewar­d-training aan te bieden. “De mensen hebben zich gelukkig gevoeld dat we hebben ingespeeld, en dat het verlangen en de honger die ze hadden, enigzins is gestild”, zegt Haverkamp. Haverkamp denkt dat indien het niet lukt dit jaar, het Sivis in januari 2019 weer in Nickerie is met de training budgetteri­ng.

Ulrich Emanuelson, die namens de participan­ten een dankwoord uitbracht, is het Sivis en de trainers zeer erkentelij­k voor de tijd en moeite die zij genomen hebben de groep te scholen. Hij sprak de hoop uit dat het scholingsi­nstituut gauw terugkomt met vervolgtra­iningen. AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname