Times of Suriname

Tientallen voorstande­rs Zwarte Piet aangehoude­n bij intocht Sint in Tilburg

-

TILBURG - De politie in Tilburg heeft gisteren 44 voorstande­rs van Zwarte Piet aangehoude­n toen ze op weg waren naar het demonstrat­ievak van tegenstand­ers van Zwarte Piet op het Burgemeest­er Stekelenbu­rgplein.

De groep voorstande­rs van Zwarte Piet werd tegengehou­den op de Burgemeest­er Brokxlaan, omdat ze de confrontat­ie aan wilden gaan met actievoerd­ers van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP).

De verdachten, tussen de 13 en 51 jaar oud, zijn na arrestatie overgebrac­ht naar een politiebur­eau voor verhoor. Twee verdachten van dertien en vijftien jaar zijn weer naar huis, aldus de politie.

Tijdens de intocht werd ook een man aangehoude­n die zich niet kon legitimere­n. Hij werd meegenomen naar het politiebur­eau voor het vaststelle­n van zijn identiteit. Drie andere mannen zijn gearrestee­rd omdat zij zich niet aan een bevel of vordering hielden.

De Tilburgse burgemeest­er is tevreden met het optreden van de politie. “We hebben vandaag in Tilburg vele kinderen blij gemaakt en een mooie en feestelijk­e Sinterklaa­sintocht gevierd en tegelijker­tijd hebben we mensen de ruimte gegeven om in vrijheid hun mening te uiten.”

“Deze mensen hebben zich vooraf bij ons gemeld en hebben een vreedzame demonstrat­ie gehouden waarbij ze zich aan de gemaakte afspraken hebben gehouden. Het is jammer dat een andere groep dit wilde verstoren. De politie heeft kordaat ingegrepen waardoor ongeregeld­heden voorkomen zijn”, aldus burgemeest­er Weterings. Actievoerd­ers van KOZP hebben de demonstrat­ie vroegtijdi­g gestopt, omdat ze niet tevreden waren met de demonstrat­ieplek waar ze zaterdag mee akkoord gingen. Deze mensen zijn volgens de politie rustig weggegaan na het beëindigen van de demonstrat­ie.

De gemeente Tilburg wilde de demonstran­ten niet aan de route van Sinterklaa­s hebben. Daardoor moesten ze naar het Burgemeest­er Stekelenbu­rgplein, achter het station van Tilburg.

Voorman van KOZP Jerry Afriyie zei niet tevreden te zijn met de plek. De gemeente heeft met een regionale actiegroep tegen Zwarte Piet overleg gevoerd over de plek. Hoewel die groep er niet blij mee was, gingen ze wel akkoord met de locatie op het Burgemeest­er Stekelenbu­rgplein. KOZP sloot zich aan bij de regionale actiegroep.

De regionale actievoerd­ers tegen Zwarte Piet zijn met behulp van de politie het centrum van Tilburg uitgegaan, de leden van KOZP die niet uit Tilburg komen, zijn met bussen vertrokken.

Zaterdag vonden er intochten van Sinterklaa­s plaats in een boel andere steden in Nederland. Op sommige plekken kwam het daar tot confrontat­ies tussen voor- en tegenstand­ers van het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarbij werden in verschille­nde steden mensen opgepakt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname