Times of Suriname

VS publiceert dinsdag rapport over dood Khashoggi

-

VS - De Verenigde Staten publiceren morgen een rapport over de dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Dat zei president Donald Trump in een toespraak in Californië.

Het rapport dat morgen uit moet komen, is volgens Trump ‘allesomvat­tend’ met antwoorden over wie Khashoggi heeft gedood en wie de opdrachtge­ver was. Trump zei te twijfelen aan de conclusie van de CIA dat de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman achter de dood van Khashoggi zit.

Trump maakte de opmerkinge­n enkele uren nadat het ministerie van Buitenland­se Zaken had gezegd dat de regering nog bezig is met onderzoek naar de dood van Khashoggi.

“Informatie waaruit blijkt dat de Amerikaans­e regering een definitiev­e conclusie heeft getrokken, is onjuist”, liet het ministerie in een verklaring weten. “Er zijn nog veel onbeantwoo­rde vragen.” De Amerikaans­e president besprak de conclusies van de CIA met de directeur van de inlichting­endienst, Gina Haspel en minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo, terwijl hij onderweg was naar Californië. De journalist ging eind oktober naar het Saudische consulaat in Istanboel om documenten te regelen voor het huwelijk met zijn Turkse vriendin. Hij kwam het consulaat nooit meer uit. Khashoggi, die onder meer voor The Washington Post werkte, was een criticus van Bin Salman en woonde in de Verenigde Staten. Saudi-Arabië ontkent betrokken te zijn bij de moord. Afgelopen donderdag maakte de Saudische officier van justitie bekend dat hij de doodstraf heeft geëist voor vijf verdachten die zijn opgepakt voor de moord op Khashoggi. Volgens de aanklager heeft de kroonprins niets te maken met de moord. Saudische ambtenaren hebben gezegd dat Khashoggi per ongeluk werd vermoord doordat hij in een wurggreep werd gehouden door mannen die hem probeerden te dwingen terug te keren naar Saudi-Arabië. Zowel Republikei­nse als Democratis­che senatoren voeren de druk op Trump op om hard op te treden tegen de kroonprins, met wie hij een goede band heeft. Volgens Trump is Saudi-Arabië een ‘fantastisc­he bondgenoot’ op het gebied van werkgelege­nheid en economisch­e ontwikkeli­ng en moet hij ‘veel zaken tegen elkaar afwegen’. De Democraat Senator Richard Blumenthal twitterde dat Saudi-Arabië niet mag wegkomen met de moord en dat voorkomen moet worden Trump toestaat dat de zaak in de doofpot belandt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname